Artvin'de keşfedilen bir ağaç Türkiye'nin ve dünyanın en yaşlı armut ağacı olabilir. Artvin Çoruh Üniversitesinden akademisyenlerin tescil için başvurduğu ağacın boyu 18 metre civarıyken çapı 2,1 metre olarak açıklandı. Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Yoncalı köyünde keşfedilen bir armut ağacı dünyanın ve dolayısıyla ülkemizin de en yaşlı armut ağacı olabilir.18 metre civarında boy uzunluğuna sahip armut ağacı, 6,6 metre çevre genişliğine ve 2,1 metre çapa sahip. Keşfi yapan Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı'ndaki araştırmacılar, ağacın bin 500 ila 2 bin yıllık olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Araştırmacılardan Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, "Bin 500 yıllık bu armut ağacını tespit ettik ve tescili için çalışma başlattık. Ağacın dünyanın en yaşlı ve en büyük çapına sahip armut ağacını olduğunu tahmin ediyoruz." şeklinde bir açıklama yaptı.

Artvin'de keşfedilen bin 500 yıllık armut ağacı halen meyve veriyor

<em>Araştırmacılardan Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Twitter üzerinden ağacı tanıttı. Kaynak; Twitter</em>

Araştırmacılar, Artvin'de keşfedilen ve dünyanın en yaşlı armut ağacı olduğunu düşündükleri ağaca ilişkin bir video çekti. Araştırmacılar videoda ağaç hakkında bilgi verdi: "Kayıtlara göre Amerika Birleşik Devletleri'nde 410 yaşında, Romanya'da 610 yaşında ve ülkemizde Kastamonu'da 210 yaşında armut ağacı tescillenmişti. Artvin'de tespit edilen armut ağacının yaşı ölçülerek bin 500 ile 2 bin arasında tahmin ediliyor. Ağacın iç kısmı kovuk, yaşlı ağaçlara göre normal bir durum." Prof. Dr. Tüfekçioğlu, bu kadar yaşlı bir ağacın günümüze ulaşmasının önemli olduğunu belirterek, "Bu ağacın tescillenip koruma altına alınarak genetik kaynak olarak korunması çok önemli. Bu ağacın hayatta kalmasında etrafında ağaç olmaması ve böylelikle diğer ağaçlarla rekabetinin bulunmaması önemli. Bir de vadi korunaklı görünüyor; rüzgar, kar ağacı etkileyememiş. Ağaç halen canlı ve meyve vermeye devam ediyor." dedi.

<em>Kaynak; <a href=

Twitter">Araştırmacılar, aldıkları numunelerin laboratuvarda incelendikten sonra ağacın yaşının kesinlik kazanacağını açıkladı. Prof. Dr. Tüfekçioğlu, son olarak, "Bizim kesin olmayan tespitlerimize göre dünyadaki en yaşlı armut ağacı olacak. Anıt ağaç olarak tescillenmesi için elimizdeki verilerle birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuracağız. Ağacın tescil altına alınarak korunması çok önemli, çünkü genetik kaynak ve ekolojik açıdan değerli." ifadesinde bulundu.

Artvin'de keşfedilen armut ağacının video görüntüsü;

Kaynak;Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu'nun tweetleri