NASA, ABD'li astronotların bir sonraki Ay’a iniş görevlerinde giyecekleri uzay giysisinin bir prototipini tanıttı. Yeni giysi, bir uzay hizmetleri şirketi olan Axiom Space tarafından tasarlanıp üretildi. Üretilen bu giysi astronotların bilimsel deneyler yapması için özel özelliklerle birlikte geliyor. Ayrıca kadın uzay yolcuları için daha uygun olduğu da söylenenler arasında.Tasarım, Axiom Space'in ev sahipliğinde medya ve öğrencilere yönelik bir etkinlik sırasında Houston'daki Johnson Space Center'da sergilendi. ABD astronotlarının giydiği mevcut uzay giysileri, NASA'nın ilk yörüngesel uzay uçuşunu gerçekleştirdiği 1981 yılından bu yana yeniden tasarlanmamıştı. Şimdi, Ay’a yolculuğun tekrar gündeme gelmesiyle, uzay kıyafetlerini yenilemenin zamanı gelmişti.

Yeni Bir Uzay Çağı İçin Yeni Bir Uzay Kostümü

Rovers ekibinin ve NASA'nın uzay giysi yöneticisi Lara Kearney, sunum etkinliğinde, "Bu giysi için çok zorlu gereksinimlerimiz var" dedi. Ay’ın tehlikeli bir yer olduğunu belirten Kearney " güney kutbu gerçekten zor olacak. Çok fazla termal gereksinim var, astronotlarımızın daha verimli çalışabilmesi için gelişmiş hareketlilik kabiliyeti arıyoruz" diye konuştu.NASA, 2022'de ajansın ay görevlerini desteklemek için yeni nesil uzay kıyafetlerini üretmesi için Axion ile sözleşme imzaladı. Axiom Extravehicular Mobility Unit veya AxEMU olarak adlandırılan uzay giysisi, NASA'nın kendi prototip geliştirmelerine dayanıyor ve daha fazla esneklik, aydaki tehlikelere karşı daha fazla koruma ve keşif için özel araçlar içeriyor.Uzay giysileri, ısıyı yansıtmak ve aşırı yüksek sıcaklıklardan korumak için beyaz bir dış katmana sahip olacak. Kask, aydan gelen videoların Dünya'da yüksek tanımlı olarak görülmesini sağlamak için dâhili ışıklara ve bir HD video kameraya sahip. Uzay botları, ay yüzeyinin sürekli gölgeli bölgelerinde bulunan donma sıcaklıklarını tolere edebilir şekilde tasarlandı.

Kadınlar İçin Doğru Bedende Uzay Giysisi Hazırlanacak

NASA Yöneticisi Bill Nelson, Axiom ile ortaklığın yakın gelecekte astronotları aya indirmek için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Yeni uzay giysileri "sadece ilk kadının Ay'da yürümesini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda daha fazla insanın Ay'da her zamankinden daha fazla bilimi keşfetmesi ve yürütmesi için fırsatlar yaratacak" diye ekledi.İyi oturan bir astronot kostümüne sahip olmak, yorgunluğu ve fiziksel zararı önlediğinden uzay uçuşu için çok önemli kabul ediliyor. 2019'da NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan uzay yürüyüşü yapmak için iki kadın astronot göndermek istemişti. Ancak yürüyüşten günler önce, kadınlar için doğru bedende uzay giysisi olmadığını fark ettiler. Şimdi ise yeni tasarımın bu sorunları aşması bekleniyor.

Ay’a Bir Başka Gidiş-Dönüş Görevi Planlanıyor

Artemis görevi, ilk aşamasını Aralık ayında NASA'nın yeni nesil roketi ve Orion uzay aracının ay etrafında ve geri dönüşünde insansız bir testte fırlatılmasıyla tamamlamıştı. Artemis 2, gelecek yıl duyurulacak olan dört astronotu Ay’a bir başka gidiş-dönüş görevine götürecek.Bu uçuş başarılı olursa, NASA ay yüzeyine bir keşif gezisi olan Artemis 3 üzerinde çalışacak. Bu olay da Ay'da yürümek için bir kadının gönderildiği ilk görev olacak. NASA ayrıca, sıradaki görevin aydaki bir siyahi kişiyi de içereceğine söz verdi. Program nihayetinde, Mars keşfi için bir önceki adım olarak bir ay üssü kurmayı amaçlıyor.Kaynak: https://www.zmescience.com/space/this-is-the-new-spacesuit-that-will-be-used-by-artemis-astronauts-on-the-moon/