Geçtiğimiz günlerde arkeologlar yeni bir keşfe imza attı. İsveç'in Baltık kıyılarında, 500 yıldan daha uzun bir süre önce batan bir kraliyet gemisinin enkazında bazı baharatlar bulundu. Arkeologlar, safran şeritlerinden karabiber ve zencefile kadar iyi korunmuş baharatlardan oluşan benzersiz bir hazineyi ortaya çıkardıklarını söylüyor.

Danimarka Ve Norveç Kralı Hans'a Ait Olduğu Biliniyor

Gribsund isimli gemi enkazının Danimarka ve Norveç Kralı Hans'a ait olduğu biliniyor. Hükümdarın İsveç'te karada bir siyasi toplantıya katıldığı esnada alev alıp battığı düşünülen Gribsund, 1495'ten beri Ronneby açıklarında duruyor.1960'lı yıllarda spor dalgıçları tarafından yeniden keşfedilen gemide son yıllarda çeşitli arkeolojik incelemeler yapılıyordu. Önceki keşif dalışlarında, figürler ve kereste gibi büyük parçalar çıkarılmıştı. Şimdi ise Lund Üniversitesi'nde arkeoloji bilimcisi olan Brendan Foley liderliğindeki bir araştırma ekibi, geminin alüvyonuna gömülü baharatları buldu.

Baltık'ta Pek Çok Organik Şey İyi Korunmuş

Arkeolog Foley bu baharatları bulmanın sıra dışı olduğunu belirterek, "Baltık Denizi oldukça garip. Burada düşük oksijen, düşük sıcaklık, düşük tuzluluk oranı mevcut. Baltık'ta pek çok organik şey, Dünya okyanus sisteminin başka hiçbir yerinde korunamayacağı kadar iyi korunmuş” dedi.Eski zamanlarda, Avrupa dışından ithal edilen safran veya karanfil gibi malları yalnızca zenginler karşılayabildiğinden, baharatlar yüksek statünün bir simgesi olarak görülüyor. Gemi enkazında keşfedilen bu baharatlar da, İsveç'teki toplantıya katılan Kral Hans ile birlikte seyahat ediyordu.

Bu Safranın Bulunduğu Tek Arkeolojik Bağlam

Buluntuları inceleyen Lund Üniversitesi araştırmacısı Mikael Larsson, "Bu, safranı bulduğumuz tek arkeolojik bağlam. Bu nedenle, çok benzersiz ve çok özel" diyerek çalışmanın önemini ifade etti.Kaynak: https://www.reuters.com/lifestyle/science/archaeologists-find-well-preserved-500-year-old-spices-baltic-shipwreck-2023-03-03/