Arkeolog Sinan Sertel, kazı çalışması sırasında çıkan "ağaç kesme" tartışmasında öldürüldü. Sertel, Antalya Olympos Antik Kenti kazılarında doktora yapıyor ve kazı ekibinin başkan yardımcısıydı.Olay, ikili arasında kazı çalışmalarının bulunduğu alanda ağaç kesildiğine yönelik iddiaların olmasıyla patlak verdi. Pazar günü saat 15. 30 sularında Kemer'e bağlı Ulupınar Mahallesi Çıralı sahilinde meydana gelen olayda, Sertel kalbinden bıçaklanacak öldürüldü. Tartışma sırasında yanında bulunan bıçakla Sertel'i öldüren S.P., olay yerinden kaçtı. 32 yaşındaki arkeolog Sertel, hastaneye sevk edilirken hayatını kaybetti.Olayın ardından kaçan S.P. ise jandarmanın çalışmaları sonucu yakalandı. S.P. ilk ifadesinde bıçağı denize attığını söylerken, daha sonraki ifadesinde ormanlık alana attığını itiraf etti. Jandarma ekibinin bıçağı bulduğu açıklandı. Zanlının işlemlerine devam edilmekte.

Prof. Dr. Uçkan "arkeoloji şehidi" diyerek andı

Sertel'in cenazesi memleketine gönderilmeden önce Antalya Arkeoloji Müzesi önünde tören düzenlendi. Prof. Dr. Yelda Uçkan, Sinan Sertel'i "arkeoloji şehidi" olarak andı. Uçkan, açıklamasında, "Olimpos'a yıllardır çok emek verdi. Herkesle iyi ilişkiler içinde olan, son derece beyefendi, yeni gelen gençlere ağabeylik yapan mükemmel bir insandı. Kendini bilime adamıştı. Sinan'ın yerel halkla bir tartışması olmazdı. Çünkü öyle bir insan değildi. Bir şey sorsalar açıklama yapardı. Kavgacı, agresif, bağıran bir yapısı yoktu. Ona 'arkeoloji şehidi' diyorum. Böyle olmamalıydı. Çok iyi bir bilim insanı olacağının ışığı vardı. Daha doktorasını yapmadan yayınları vardı." ifadelerini kullandı.

Kazı Başkan Vekili Arkeolog Orhan Atvur, son yıllarda ülkemizde önemli bilim insanlarının yetiştiğine vurgu yaparak, Sertel'in de onlardan biri olduğunu söyledi. Atvur, “Bütün kış orada yaşar, bütün yaz orada çalışırdı. Olympos’la o kadar bütünleşmişti ki oranın ağacına, böceğine zarar vermezdi. Benim de oğlumdu, arkadaşımdı, kardeşimdi. Türkiye geleceğin çok parlak bir bilim insanını kaybetti. Durup dururken, yok yere gitti çocuk. Buradaki bütün idarecilerimiz oradaki sorunları biliyorlar. Geçen sene de aynı grup, uyuşturucu alan, hiçbir işe yaramayanlardan bir tanesi, başka birini de öldürdü. Bizim olduğumuz kadar diğer otoritelerin de gayret göstermesi gerekir. Böyle acılar bir daha olmasın. Herkesin sevdiği bir insanı hiç yere kaybettik. Hepimiz çok özleyeceğiz ama yerini dolduramayacağız” dedi.

Bir dakikalık saygı duruşu ve dua sonrasında Sertel’in cenazesi toprağa verilmek üzere memleketi Safranbolu'ya gönderildi.

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Twitter üzerinden bir paylaşım yaparak başsağlığı mesajı yayınladı.https://twitter.com/MehmetErsoyTR/status/1130180226271666176?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1130180226271666176&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.hurriyet.com.tr%2Fgundem%2Fkazi-baskan-yardimcisi-bicakla-olduruldu-41219141Sinan Sertel, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Sanat Tarihi alanında doktora yapıyordu. Sertel, Olympos'ta erken Bizans dönemi ve kilise mimarisi üzerine çalışıyordu.Kaynaklar; NTVOlympos KazısıAcademiaArkeolojik HaberArkeologlar Derneği