11 Ağustos 2022 Perşembe günü, paleontoloji alanında bir keşif gerçekleşti. Güney Arjantin’de bir grup paleontolog, daha önceden bilinmeyen bir küçük zırhlı dinozor keşfetti. Bu keşiflerini Scientific Reports dergisinde yayınlayan bilim insanları, yeni dinozor türü hakkında birçok bilgi verdi.

Küçük Zırhlı Dinozor Kretase Dönemine Ait

https://twitter.com/Reuters/status/1558045631137992705Jakapil Kaniukura adlı Kretase Dönemi dinozorunun; boyun, sırt ve kuyruk bölgesinde kemikli disk şeklindeki zırh sıraları ile iyi korunmuş olduğu belirlendi. Dinozorun yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda ve 4-7 kg ağırlığa sahip olduğu anlaşıldı. Bu da günümüzde ortalama bir ev kedisi ölçülerine benziyor.Fosilleşmiş dinozor kalıntıları Patagonya'daki Rio Negro eyaletinin La Buitrera paleontolojik bölgesindeki bir barajın yakınında, son on yıl içerisinde gerçekleştirilen kazılar sayesinde bulundu. Bu keşif sonucu bilim insanları Jakapil’i tanımladı ve Scientific Reports dergisinde bir çalışma yayınladı.

Kretase Dönemi Zırhlı Bir Dinozor Türünün İlk Örneği

Çalışmada bahsedildiğine göre Jakapil, Güney Amerika'daki Kretase döneminden zırhlı bir dinozor türünün ilk örneği. Ayrıca o, kemikli arka plakaları ve dikenli kuyruğu ile bilinen Stegosaurus ve zırhla kaplı, sopa benzeri bir kuyruğa sahip Ankylosaurus'a benzer bir dinozor türü olarak belirlendi. Böylece Jakapil’in Thyreophoran dinozor grubunun bir parçası olduğu anlaşıldı.

Böyle Bir Thyreophoran Daha Önce Hiç Görülmemişti

Çalışmanın lideri olan paleontolog Sebastian Apesteguia ve meslektaşları, iguana dişlerine benzer, yaprak benzeri bir şekle sahip 15 diş parçasıyla birlikte Jakapil'in kısmi bir iskeletini buldular. Jakapil’in keşfedildiği bu hali, çok daha önce yaşamış Thyreophoran'ın ilkel bir formunu andırıyor. Bu sebeple bilim insanları onun Kretase dönemiyle tarihlenmesine şaşırıyor. Bu konuya yorum getiren ekip lideri paleontolog Apesteguia, “daha önce hiç böyle bir Thyreophoran, güney yarım kürenin herhangi bir yerinde kazılmadı” dedi.Kaynak: nature.com, Reuters