2000'li yılların ortalarında Fransa'da bir mezarlıkta kazı yapan arkeologlar, antik DNA ile 6.500 yıllık bir gizemi keşfettiler. 120'den fazla kişinin kalıntıları arasında dikkat çeken bir mezar vardı. Bu mezar, diğerlerinden farklı olarak, birkaç çeşitli kemiğin yanı sıra neredeyse eksiksiz bir kadın iskeleti içeriyordu ve sanki başka bir mezardan alınıp buraya taşınmış gibiydi.

Eski Genom Bilimi Kullanılarak En Büyük Soy Kütüğü Keşfedildi

Bu esrarengiz kalıntılardan elde edilen antik DNA analizleri, bunların yakın zamanda gömülmüş diğer birçok insanın erkek atasına ait olduğunu gösterdi. Bu önemli bilgi, eski genom bilimini kullanarak tarihöncesi bir ailenin bugüne kadar tespit edilen en büyük soy kütüğünü oluşturan bir çalışmadan elde edildi. Ayrıca bu çalışma, erken dönem çiftçi topluluklarının yaşamına dair bir anlık görüntü de sunuyordu.Bu önemli araştırma 26 Temmuz'da Nature dergisinde yayınlandı.https://twitter.com/huw_groucutt/status/1684594700676714496?s=46

Mezarlar Sıradan İnsanlara Ait

Batı Avrupa, yaklaşık 7.000 ila 4.000 yıl öncesine, Neolitik Çağ'a ait anıtlarla dolu olmasıyla biliniyor. Bu anıtlar yüksek statülü bireyler için mezarlık görevi görmüştü. Ancak arkeogenetikçi Wolfgang Haak’a göre, Paris'in yaklaşık 150 kilometre güneydoğusundaki Gurgy 'Les Noisats'ta yapılan düzinelerce cenaze töreninde bu tür anıtlar veya zengin mezar eşyaları bulunmuyor, bu da bu mezarların sıradan insanlara ait olabileceğini gösteriyor. Bu araştırma Almanya, Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi.

Yaklaşık Üçte İkisi Yedi Kuşağı Kapsayan Aynı Aile Ağacına Ait

Ekip, söz konusu alandan çıkarılan 128 kişinin genomunu analiz etti ve verileri aralarındaki ilişkileri belirlemek için kullandı. Araştırmacılar, diğer Neolitik sitelerde olduğu gibi, bazı bireylerin akraba olmasını bekliyorlardı.Ancak araştırmacılar, yaklaşık üçte ikisinin yedi kuşağı kapsayan aynı aile ağacına ait olduğunu keşfettiklerinde şaşkına döndüler. İnsanlar birbirlerine ne kadar yakın gömülürse, o kadar yakın akraba oluyorlardı. Bu bulgu, o dönemdeki topluluklar içindeki aile bağlarının ve soy kütüklerinin güçlü olduğunu gösteriyordu.Soy kütüğünün başında, gizemli mezardan gelen adam bulunuyor. Belçika'daki Ghent Üniversitesi'nden arkeolog Maïté Rivollat, bu çalışmanın ortak yazarlarından biri olarak; kemiklerin bölgeye özgü olduğunu, ancak hiçbir mezar eşyası veya başka kanıtın bu kişinin kimliğine veya mezardan çıkarılma nedenine işaret etmediğini belirtiyor.

Erkek Bireyler Yerleşik Dururken, Kadınlar Farklı Yerlere Taşınıyordu

Araştırmacılar, şu ana kadar yanında gömülü olan kadından DNA çıkarmayı başaramadılar. Diğer yetişkin kadınlara bakıldığında, çoğunun başka kimseyle yakın akraba olmadığı görülüyor. Bu da bu kadınların farklı bir topluluktan gelerek aileye katılmış olabileceğini düşündürüyor. Bu, erkek soyundan gelen bireylerin belirli yerleşim yerlerinde dolaşırken, kadınların farklı yerlere taşındığı, benzer bir sosyal yapıya işaret eden diğer tarihöncesi topluluklarla benzerlik gösteriyor.Araştırmada keşfedilen bu dev soy ağacı, Neolitik yaşamın daha önce gizli kalmış yönlerini ortaya çıkardı. Bulgulara göre tüm kardeşler aynı anne ve babayı paylaşıyordu, yarım kardeş yoktu. Bu durum, hiç kimsenin birden fazla partneri olmadığını gösteriyor. Haak, "Oldukça basit ve tek eşli bir düzen olduğu açık" dedi ve "Sıradan ve elit olmayanların standart yaşamı bu muydu?" diye ekledi.

Diğer Eski Mezarlarla Karşılaştırılmalı Ve Neyin Tipik Olduğu Anlaşılmalı

Bu sonuçlar, Birleşik Krallık'taki Hazleton North'daki daha sonraki bir Neolitik mezarla tezat oluşturuyor. Söz konusu bulguda 4 kadınla ilişkisi olan bir erkek yer alıyordu. İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nden arkeolog Chris Fowler, araştırmacıların diğer eski mezarlarla soy ağaçları oluşturarak neyin tipik olduğunu anlamaları gerektiğini söylüyor.Harvard Tıp Okulu'ndan antik DNA uzmanı Kendra Sirak, "Bu tür çalışmalar, eski insanlar hakkındaki anlayışımıza gerçekten yeni bir soluk getiriyor" dedi. En çok soy ağacının kökündeki adamı merak ettiğini dile getiren Sirak, "Bu kişiyi neyin bu kadar önemli kıldığını bilmek isterim" diye konuştu.Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-023-02402-1?utm_source=twt_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=briefingthread