Antibiyotik direnci ölümlere neden oluyor! Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre her yıl ortalama 33 bin kişi antibiyotiklere dirençli bakterilerden dolayı hayatını kaybediyor. Birleşik Krallık sağlık yetkilileri antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların gizli salgına dönüşebileceği konusunda uyardılar. Antibiyotikler normal şartlarda bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar olarak biliniyor ancak son zamanlarda durum değişti. Antibiyotiklerin sadece gerekli durumlarda kullanılması gerektiği sağlık uzmanları tarafından sürekli söyleniyor ve kanunen doktor kontrolü dışında kullanımına izin verilmiyor. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle antibiyotikler her geçen gün etkinliğini kaybediyor.

Avrupa Ülkelerinde Antibiyotik Kullanımı Sayısı Düşüyor

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre 2019-2020 arasında Avrupa’da antibiyotik kullanım oranı yüzde 15’ten fazla bir oranla düşüşe geçti. Bunun nedeninin Covid-19 olduğu ifade ediliyor. Maske, eldiven, sosyal mesafe gibi önlemlerin sonucunda birçok enfeksiyon hastalığı da düşüşe geçti. Yıllık epidemiyolojik raporuna göre; Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan en çok antibiyotik kullanımı olan ülkeler. Ancak AB ülkelerinde ne kadar antibiyotik kullanımı düşse de Doğu Avrupa ve Orta Asya’da tablo git gide artıyor.

Antibiyotik Direnci Nedir?

Hastalar genelde ne kadar çok antibiyotik kullanırlarsa o kadar hızlı iyileşeceklerini düşünüyorlar ancak ne kadar çok antibiyotik kullanılırsa o kadar çok bakteri direnç geliştirir ve antimikrobiyal direnç oluşur. İkinci dünya savaşının ardından kullanımı artan antibiyotikler 1940’larda üretildi. Ancak süreç ilerledikçe antibiyotikler hassas bakterileri ortadan kaldırarak ters etkiye neden oldu. Antibiyotik direnci doğal bir süreç. Fakat antibiyotiklerin aşırı ve uygunsuz kullanımı geri dönüşü olmayan sorunlara yol açıyor. Örnek vermek gerekirse, viral veya bakteriyel olmayan mevsimsel nezle gibi durumlarda antibiyotik kullanımı bireyleri olumsuz etkiliyor. Gelişmiş ülkeler durumun her ne kadar farkında da olsa konuyla ilgili geç kalınmış kararlar alındı. Örneğin, Fransa "Les antibiotiques, c'est pas automatique" ("Antibiyotikler otomatik değildir") spotuyla kampanyalar oluşturdu.Kaynakça:Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi