Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde kimyasal kullanılmadan kültür mantarı yetiştirildi. Bir süredir sürdürülen mantar üretimi nihayet sonuçlandı. Bu üretim Türkiye’nin ilk tematik teknokenti olan Tarım, Hayvancılık ve Gıda Teknokenti’nde gerçekleştirildi.

Kestane Mantarı ve Beyaz Şapkalı Kültür Mantarı Üretildi

Ankara Üniversitesi Tarım, Hayvancılık ve Gıda Teknokenti’nde Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nce mantar üretim tesisi kurulmuştu. Bu tesiste hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilen mantarların ilk hasadı gerçekleşti. Kestane mantarı ve beyaz şapkalı kültür mantarı yetiştirilen projede iki ayrı üretim odası kullanıldı. Tamamen biyolojik müdahalelerle yetiştirilen mantarlar başarılı bir şekilde toplandı.Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan Eren mantar üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Üretim sahasında görev alan öğrencilerle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Ünüvar, Ankara Üniversitesi’nin her alanda olduğu gibi mantar üretiminde de çok iddialı olduğunu dile getirdi. Kültür mantarının yüksek proteini ve besin değeri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye’nin ilk ziraat fakültesi olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, mantar üretimindeki örnek uygulamalarının sektörün gelişmesine ve mantar üretiminin artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Sıfır Kimyasalla, Tamamen Biyolojik Mücadele ile Üretim Yapıldı

Proje liderlerinden olan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan Eren de, mantar yetiştiriciliğine yönelik çalışmalarını anlattı. Üretime Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencileri ile birlikte nisan ayı itibari ile başladıklarını ifade eden Dr. Eren, tesiste iki ayrı odada kestane mantarı ve beyaz şapkalı kültür mantarı ürettiklerini dile getirdi. Buradaki çalışmanın hiçbir kimyasal kullanılmadan yapıldığını vurgulayan Dr. Eren, “Şu anda Türkiye’de sıfır kimyasalla üretim yapan herhangi bir tesis hemen hemen yok. Buradaki tesiste tamamen biyolojik mücadele ile üretim yapılıyor” dedi.

Tüm Dünyada Olduğu Gibi Ülkemizde De Kimyasaldan Uzaklaşılıyor

Mantar üretiminde kimyasal kullanımının temel sebebine işaret eden Dr. Eren, bu sebebin üretim aşamasında karşılaşılan hastalık ve zararlılar olduğunu söyleyerek, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artık yavaş yavaş kimyasaldan uzaklaşılıyor. Ancak sektörün gelenekselleşmiş olan davranış şekli, ilaç kullanma alışkanlığı maalesef kolay kırılmıyor” diye konuştu. Ayrıca Ankara Üniversitesi’nce bu ve benzeri çalışmaların süreceğini de şu sözlerle anlattı, “Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde başlangıç olarak üretilen beyaz şapkalı mantar ve kestane mantarının yanı sıra ilerleyen zaman diliminde gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanması ile tıbbi ve aromatik olarak da bilinen birçok egzotik mantarın üretiminin gerçekleştirilmesi de hedeflenmektedir”.Kaynak: Ankara Üniversitesi Basın Bülteni