Anıları manipüle etmenin bir yolu bulundu! Böylece, istenmeyen anılar bastırılarak travmaya dayalı stres bozukluklarının önüne geçilebilir. Ancak çalışma, şimdilik sadece farelerde denendi.Hipokampus , hafızanın oluşumunda ve depolanmasında önemli bir görev üstlenir. Sahip olduğumuz anılar, hafıza ile ilgili tüm çevresel ve duygusal bilgileri içeren farklı hipokampal alt bölgelerden oluşur.Current Biology'de geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir araştırmada bilim insanları, optogenetik ve fare modellerini kullanarak, hangi hipokampal hücrelerin pozitif, negatif veya nötr anıların oluşması üzerinde aktif olduğunu ortaya koydu. Bir dişi fare pozitif anılara maruz kalırken, fareler ayaklara hafif elektrik şoku aldığında negatif anılar oluşturdu. Aktive olmuş hücreler yeşil yanarken, önce ana bölgeleri belirleyebildiler, daha sonra ise anıları tekrar tetikleyebildiler.
Anıları artırmanın ve bastırmanın yolunu açabilir
Boston Üniversitesi'nden araştırmacı ve çalışmanın yazarlarından Steve Ramirez, "Hafıza manipülasyonu alanı hala çok yeni. Bilimkurgu gibi görünüyor ama bu çalışma, anıları yapay olarak artırma veya bastırma yeteneklerimiz açısından hangi noktaya gelindiğinin bir göstergesi." dedi.Sonuçlar, hipokampusun tepesindeki ve dibindeki farklı rolleri ortaya çıkardı; Tepeyi harekete geçirmenin kötü hatıraların travmasını yok ettiği görülüyor, dibi harekete geçirmek ise uzun süreli korku ve endişe ile ilgili davranış değişikliklerine yol açıyor. Bu, olumsuz deneyimlerle ilgili anıların duygusal olarak zayıflattığı durumlarda aşırı hareketli hale gelen hipokampusun dip bölgesini gösteriyor.
Farelerde yapılan çalışma insanlara da uyarlanabilir
Araştırmacılardan Ramirez, bu kritik ayrımın altını çizerek, bu aşırı aktivitenin baskılanmasının potansiyel olarak Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve anksiyete bozuklukları için bir tedavi olarak kullanılabileceğini belirtti. Columbia Üniversitesi'nden çalışmanın baş yazarı Briana Chen, "Pek çok psikiyatrik bozukluk, özellikle de TSSB, gerçekten travmatik bir deneyim yaşadıktan sonra kişinin devam edemediği fikrine dayanıyor. Çünkü bu insanlar korkularını tekrar tekrar hatırlıyorlar." şeklinde konuştu.Şimdiye kadar bu çalışmalar yalnızca fare modellerinde tamamlandı. Fare ve insan beyni büyük ölçüde farklılık gösterse de, Ramirez sonuçların insanlar için de güveniler olabileceğini düşünüyor."Hafızanın insanlarda nasıl çalıştığı hakkında tahminlerde bulunmak için farelerde uygulama yaptık." şeklinde konuşan Ramirez, devamında ise, "Hafızanın farelerde ve insanlarda nasıl çalıştığını karşılaştırmak için iki yönlü bir yol oluşturabilirsek, hatıraların psikolojik sağlık üzerinde nasıl ve neden olumlu veya olumsuz etkileri olabileceği hakkında farelerde daha özel soruları bulabiliriz." dedi.Kaynak;Biotechniques