Uzun bir zamandır ülkelerinden uzakta olan Angola Zürafaları, Angola Milli Parkı’na döndü. 36 saatlik bir yolculuğun ardından Namibya'dan gelen zürafalar uzun yıllar sonra memleketlerine kavuştu.Yedi erkek ve yedi dişi zürafa, Namibya'nın merkezindeki Otjozondjupa bölgesinde Otjiwarongo yakınlarındaki özel bir oyun çiftliğinden Angola'nın güneybatı köşesindeki Iona Ulusal Parkı'na 1.300 kilometreden fazla yol kat ettiler.

Zürafaların Neslinin Devam Ettirilmesi Açısından Önem Arz Ediyor

Getirilen zürafalar, Angola'nın uzun süren çatışma dönemlerinde yok olan vahşi yaşamını yeniden canlandırmak amacıyla ülkenin milli parklarına geri getirilen ilk Angola zürafaları (Giraffa giraffa angolensis) olarak biliniyor. Zürafaların neslinin 1990'lardan bu yana tükendiği düşünülüyordu. Bu yüzden bu zürafaların geri dönüşü, hem Angola'nın doğal mirasının korunması hem de zürafaların neslinin devam ettirilmesi açısından büyük bir önem taşıyor.Iona Milli Parkı yöneticisi Pedro Monterroso, "Bir türün doğal yaşam alanında olmasını görmek harika bir duygu. Bu, onları korumak anlamında bir umut mesajıdır" dedi.Zürafaların taşınması; Angola hükümeti, Iona Milli Parkı ve Wyss Vakfı ile birlikte Zürafa Koruma Vakfı (GCF) tarafından finanse edilen ve African Parks gibi 12 ülkedeki milli parkların yönetimini denetleyen bir sivil toplum kuruluşu tarafından gerçekleştirilen bir ekip çalışmasıydı.

Angola Zürafaları Taşınması Son Derece Karmaşık Ve Riskliydi

3,5 metre uzunluğa sahip genç zürafalar, 3 Temmuz tarihinde Namibya'da yakalanmıştı. GCF'nin yönetici direktörü ve kurucu ortağı Stephanie Fennessy, zürafaların büyüklüğünün önemli olduğunu belirtti ve "Hareket sırasında çok büyük olan hayvanlar çok yüksek risk taşır. Bu durumda boyut önemlidir" diye konuştu.Hayvanların taşınmasından önce bazı zürafalara, izleme amaçlı güneş enerjisiyle çalışan GPS uydu kulak küpeleri takıldı. Çarşamba günü hayvanlar Iona'ya ulaştı. Stephanie Fennessy, "Zürafa translokasyonları son derece karmaşık ve riskli operasyonlardır" diyerek bu projenin fizibilite çalışmasının iki yılı aşkın bir süre önce başladığını ekledi.Zürafaların taşınmasının kolay bir iş olmadığını belirten Fennessy, “Özellikle bu kadar uzun bir mesafeyi ve uluslararası bir sınırı geçmeyi gerektiriyorsa bu işlem daha zordur. Zürafalar tüm süreç boyunca tamamen uyanıktı ve hiç sakinleştirilmedi. Hiçbir uyutucu ilaç kullanılmadı. Yolculuk sırasında zürafalar genellikle ayaktaydılar" şeklinde konuştu.

1990’larda Angola’da Zürafa Kalmadığı Düşünülüyor

Angola zürafaları, güney zürafalarının bir alt türü olup, kafalarında belirgin iki ossicon (çıkıntı) bulunuyor. Tahminlere göre, sayılarının 20 binden fazla olduğu düşünülüyor ve çoğunlukla kuzey Namibya, Zambiya ve Botswana'da bulunurken, bazıları Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Afrika'da da yaşıyor.Angola'da zürafaların yaşadığı olaylarla ilgili bilinen pek bir bilgi yok. Ancak, Angola zürafalarının Iona'dan 1940'ların başında kaybolduğuna inanılıyor ve bu kayboluşun nedeni de bilinmiyor. Angola'daki zürafa nüfusu 1970'lerde ciddi şekilde azaldı ve 1990'larda, muhtemelen iç savaş nedeniyle, Angola'da Angola zürafalarının kalmadığı düşünülüyordu. Ancak özel toprak sahipleri, çiftliklerine ve rezervlerine geri getirme çabalarıyla Angola zürafalarının tekrar ülkede var olmasını sağladılar.

Ekosistemde Önemli Rol Oynuyorlar

Ancak şimdiye kadar Angola'nın milli parklarında zürafalar bulunmuyordu. Yeni gelenler, African Parks'ın 2019 yılında yönetimi devralmasından bu yana Iona Milli Parkı'na gerçekleştirilen ilk tür aktarımı oldu.Angola zürafalarının Iona'ya geri kazandırılması, parkın ekosisteminin yeniden sağlıklı hale gelmesine yardımcı olacak gibi görünüyor. Stephanie Fennessy, zürafaların tarihsel olarak bu manzaranın önemli bir parçası olduğunu belirterek “Onlar ekosistemde peyzaj değiştiricileri ve tozlayıcılar olarak önemli bir rol oynarlar. Bu yaşam alanını eski haline getirebilmek için, Angola zürafaları da dâhil olmak üzere tüm önemli türleri geri getirmek son derece önemlidir, çünkü onlar diğer hayvanların ulaşamayacağı yerlerde beslenirler. Bu inanılmaz yaratıkları dünyanın en etkileyici manzaralarından birinde tekrar vahşi yaşama kazandırmak için büyük çaba harcıyoruz” dedi.

Bundan Sonra Yeni Zürafalar Da Getirilebilir

Bu 14 zürafanın, bir dizi translokasyonun ilki olması bekleniyor. Fennessy, Angola’da yeni bir zürafa popülasyonu oluşturmayı amaçladıklarını söyleyerek, “Bu zürafaların hepsi genç olduğu için üremeleri biraz zaman alacak. Onları uzun vadeli olarak izleyeceğiz ve yeni evlerinde nasıl adapte olduklarını görmek için daha fazla zürafa eklemeyi düşünmeden önce durumlarını değerlendireceğiz” şeklinde açıklama yaptı.Kaynak: https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/07/native-giraffes-return-to-angola-after-an-absence-of-decades-aoe?CMP=share_btn_tw