Anadolu Parsı ismiyle bilinen leopar türü, Antalya’da görüntülendi. Neslinin tehlikede olduğu düşünülen Anadolu Parsı, yıllardır dikkatlice ve yüksek çabalarla izleniyordu. Türkiye’nin farklı bölgelerinde zaman zaman görüntülendiği bilinen bu leopar türü, bu defa Antalya’da kayda alındı. Yeniden görülmesi Anadolu Parsı neslinin tükenmediğini gösterdi.

Leopar Bölgede Yoğun Bir Şekilde Korunuyor

https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1512014098506080259Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin Twitter hesabı üzerinden, Antalya’da görülen Anadolu Parsı’nın videosunu yayınladı. Basına yansıyan bu görüntülerin yeni olmadığını ifade eden Dr. İlemin, “Geçmiş yıllarda Anadolu’da yayılış gösteren ancak artık nesli tükendiği düşünülen parsın görüntüleri bugün basına sızmış. Bu görüntüler 2 yıl öncesine ait olup, Toroslar’da ve Antalya’da, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve bölge personelinin yoğun emekleri ile elde edildi” dedi.Bakanlığın; leoparın korunması, ekoloji ve biyolojisinin araştırılması, habitatlarının korunması adına büyük çaplı bir planlama yaptığını duyuran Dr. İlemin, “Leopar, bölgede yoğun bir şekilde jandarma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunuyor. Onun Doğu bölgelerimizden Toros silsilesini takip ederek bölgeye ulaştığını değerlendiriyoruz. Bu konuda bakanlık, ilgili üniversite, uzman ve akademik personel olarak ciddi bir planlama süreci var. Umarım doğamızı, leoparın yaşadığı bölgeleri, habitatları koruyacağız ve bu konuda gerekli tüm adımlar atılacak” diye açıklama yaptı.

Anadolu Parsı’nın Varlığı Resmi Olarak Kabul Edilmeli

Anadolu parsının insanlara saldırmayacağını ifade eden Dr. İlemin, “Bu hayvan ve Anadolu'daki birçok yaban hayvanımız insan gördüğünde kaçar, saldırmaz. Münferit saldırılar, yaralı hayvanlarda ve yavrulu annelerde olabilir. Leopar, doğada yaban domuzu başta olmak üzere toynaklı yaban türleri ile besleniyor. Bu anlamda doğada besini bol” şeklinde açıkladı.CHP Adana Milletvekili, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da Twitter üzerinden Anadolu parsının videosunu paylaşarak şunları söyledi,” Neslinin tükendiği düşünülen Anadolu Leoparı, Toros Dağları'nda görüntülendi. Leoparlarımızın korunup yaşatılması, varlığının sürmesi hayati derecede önemlidir. Anadolu Leoparı'nın varlığı resmi olarak kabul edilmeli, kesin koruma alanları ilan edilmelidir”.

Anadolu Parsı Öldürmenin Cezası 1 Milyon TL

Geçtiğimiz yıllarda Cudi Dağı civarlarında en net görüntüleri yayınlanan Anadolu Parsı, Türkiye’de koruma altında olan hayvanların başında geliyor.Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü de, koruma altındaki hayvanları öldürenlerden alacağı tazminatı duyurdu. En yüksek cezanın Anadolu Parsı öldürene verileceği biliniyor. Buna göre koruma altındaki Anadolu Parsı’nı öldüren bir kişi 1 milyon TL tazminat ödeyecek.