10 Ekim itibariyle yaban hayatı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Anadolu’da yaşadığı bilinen leopar bir kez daha görüntülendi. Görenleri heyecanlandıran görüntüler, Türkiye coğrafyasında yaşamakta olan leoparı doğruladı.Daha önce de görüntülenme fırsatı yakalanan leopar, nesli tükenme tehlikesiyle biliniyordu. Bu nedenle leoparı görüntülemek ve onu yaban hayatında izlemek önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Mayıs ayındaki bir leopar kaydı haberini de okuyucularımızla paylaşmıştık.

“Neslin Artsın Çoğalsın, Bu Topraklarda Hep Var Olasın”

https://twitter.com/TCTarim/status/1579355367020326912Resmi Twitter hesabı üzerinden duyuru yapan TC. Tarım ve Orman Bakanlığı, Anadolu Leoparı’nın izlenmeye devam edileceğini söyleyerek, “Ülkemizde varlığı kanıtlanan Anadolu Leoparı’nı bir kez daha görüntüledik. Neslin artsın çoğalsın, bu topraklarda hep var olasın” ifadelerini paylaştı.https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1579372840876662785Karakulak ve yaban hayatı araştırmacısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin de şahsi Twitter hesabından bu heyecanlı haberi duyurarak, “Anadolu Parsı (leopar) doğamızda tekrar görüntülendi! Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan izleme çalışmaları kapsamında tekrar görüntülenen leoparımızdan uzun süredir kayıt alınmıyordu. Bu kayıt ile varlığını tekrar tescilledi” dedi.

Bölgesel Pars Koruma Stratejisi Ulusal Eylem Planına Katkı

https://www.instagram.com/reel/CjiwItAI9Ub/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3DYaban hayatı araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu da konuyla alakalı paylaşımlar yaptı. Geçtiğimiz günlerde Tiflis’te gerçekleştirilen toplantılara değinen Dr. Mengüllüoğlu, “ T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Anadolu Parsı Ulusal Koruma Eylem Planı'nı hazırlıyor. Bu yıl Tiflis'de Anadolu/İran parsı dağılım ülkeleri tarafından benimsenen Bölgesel Pars Koruma Stratejisi ulusal eylem planına katkıda bulunacak! Çok emek harcadığımız koruma stratejisinin ulusal eylem planına katkıda bulunması mutluluk verici” diye paylaştı.

TÜBİTAK’a Proje Önerisi Sunuldu

Konuyla alakalı güzel ve yeni gelişmelerden bahseden Dr. Mengüllüoğlu, “Anadolu parsının Türkiye'deki durumu ve dağılımı ortaya koymak amacıyla Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, IUCN Kedigil Uzman Grubu ve DKMP 6. Bölge Müdürlüğünden uzmanların içinde olduğu bir ekip tarafından TÜBİTAK'a proje önerisi sunuldu” şeklinde duyurdu.