Araştırmacıların görüntülediği Anadolu leoparı hakkında bir makale yayımlandı. Anadolu leoparı görüntülemeleri sıklıkla gündem olurken, tüm bilgilerin bir makaleye toplanması heyecanla karşılandı.
Bu Çalışma İle İlk Defa Anadolu Leoparı Fotokapan Yöntemiyle Görüntülendi
Dr. Öğr. Üyesi Yasin ÜNAL ve ekibinin hazırladığı makale “Son genetik araştırmalara göre bütün dünyada leoparların (Panthera pardus) sekiz alt türü vardır. Bu alt türlerde. Karasal bir memeli alt türüdür” ifadeleriyle başlıyor.Bilindiği üzere 1975 yılına kadar Anadolu parsının; Orta Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri ormanları boyunca dağıldığını belirten makale, “O zamandan beri, doğrulanmamış bilgiler dışında hiçbir canlı kayıt alınmadı. Bu çalışma ile ilk defa Anadolu leoparının (P. p. tulliana) yaşayan birey(ler)inin, fotokapan yöntemiyle fotoğrafı çekildi ve video kaydı yapıldı” diyor.
Genellikle Türkiye’nin Güney Ve Batı Bölgelerinde Yaşıyor
Anadolu leoparları genellikle Türkiye’nin güney ve batı bölgelerinde yaşıyor olsa da, kimi zaman Türkiye’nin doğusundan da ülkeye girdikleri biliniyor. Panthera pardus çok çeşitli coğrafyalarda ve farklı habitatlarda yaşayabiliyor ve vücut büyüklüğü bölgeden bölgeye değişiyor. Bilim insanları, Anadolu parsının leoparların en büyük alt türü olduğunu bildirmiş.Leoparlar av kıtlığının olmadığı bölgelerde daha dar alanlarda yaşamlarını sürdürebilirken, yiyecek bulmanın zor olduğu bölgelerde daha geniş alanlarda geziniyorlar.Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu türün Türkiye’de varlığını sürdürüp sürdürmediği uzun bir süre tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili bilim insanları çeşitli araştırmalar yaptı. Araştırmalarda elde edilen verilere dayanarak 2000-2001 yılları arasında Toros Dağları'nda yaşayan leopar türlerinin Akdeniz bölgesinde geniş bir alana dağılmış olduğu belirlendi.
Anadolu Leoparı İçin Foto Kapan Kameraları Dikkatle Konumlandırıldı
Günümüzde Anadolu leoparları hakkındaki, “Hala eski doğal yayılma alanında mı yaşıyor? Eğer öyleyse, hangi bölge veya bölgeler içinde yaşıyor? Ne tür bir habitat kullanıyor? Yaşayan bireylerin sayısı nedir?” sorularının cevapları henüz bilim insanlarınca net olarak verilmiş değil.Araştırmacılar leoparların tespiti amacıyla kamera kapanı kullandı. Çalışma sırasında Cuddeback ve KeepGuard Color kamera tuzakları kullanıldı. Makalede yazarlar, “Kameraları yerden 1,0–1,2 m yükseklikteki ağaçlara monte ettik. Orta ve büyük boy hayvanların tüm vücudunu görecek şekilde, patikadan uygun mesafeli (yaklaşık 5–15 m arasında) açılandırıldı. Google Earth, ArcMap 10.4 ve Microsoft excel bilgisayar programları kullanılmıştır. Anadolu leoparının ekolojik talepleri, leoparların avlanabilecekleri, saklanabilecekleri veya geçit olarak kullanabilecekleri rotalar hesaba katılarak kameralı tuzak istasyonları dikkatle seçildi” şeklinde yazdı.
100 Foto Kapan Kamera, 300 İstasyon, 3 Ay Aktif Çekim!
Toplam 100 foto kapan kamera, 300 istasyona kuruldu. Kameralar 3 ay boyunca aktif olarak çalıştı. Araştırma alanına kameralı tuzaklar kurulduktan sonra kamera tuzağının aktif olarak kayda devam edip etmediği sürekli olarak kontrol edildi. Tüm çalışmalar sonucunda 08 Ağustos 2019 tarihinde Anadolu leoparı ilk kez Akdeniz bölgesindeki foto kapanda görüntülendi.Çalışmanın başlamasından yaklaşık üç hafta sonra, 10 ve 11 Ekim 2019’da aynı bireyin bir foto kapan görüntüsü ve 20 saniyelik bir video kaydı elde edildi. Makalede araştırma kapsamında Anadolu leoparı görüntülerini çeken 9 foto kapan görüntüsü de tarihleriyle birlikte yer alıyor.[gallery type="slideshow" link="file" size="large" columns="2" ids="16065,16066,16067,16068,16069,16070,16071,16072,16073"]Kaynak: https://aloki.hu/pdf/2102_10431059.pdf