Alfred Nobel

Alfred Nobel, tam adıyla Alfred Bernhard Nobel İsveçli kimyager ve mühendistir. Dinamit yapımını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Nobel Ödüllerini başlatan kişidir. Her yıl beş dalda Nobel Ödülleri verilir. 21 Ekim 1833 yılında Stokholm’de doğmuştur ve 10 Aralık 1896’da San Remo, İtalya’da 63 yaşında ölmüştür.

Alfred Nobel Kimdir?

Alfred Nobel kimya mühendisidir. Annesi Andriette Ahlsell ve babası Immanuel Nobel’dir. Stockholm’de dünyaya gelen Nobel, Nitrogliserin üzerine çalışmalar yapmış ve dinamiti keşfetmiştir. Silah ve patlayıcı sanayiinde faaliyet göstermiş ve silah fabrikaları açmıştır. Buluşları insanlığın yıkım gücünü arttırmıştır. Bu çalışmalarından elde ettiği gelirlerin insanlığa hizmet için kullanılmasını vasiyet etmiştir.

Alfred Nobel Hayatı

Alfred Nobel, gençliğine kadar özel eğitim görmüş, kendini dil ve edebiyat alanında geliştirmiştir. 17 yaşındayken pek çok dil bilmesine ve şiirle ilgilenmesine rağmen babası onun kimya mühendisi olmasını istemiştir. Bunun için yurt dışına eğitime göndermiştir. Eğitim sürecinde Nobel nitrogliserin üzerine çalışan ve sıvı patlayıcı olduğunu keşfeden Ascanio Sobrero ile tanışır. Daha sonrada nitrogliserin ile ilgilenmeye başlar. Baruttan daha güçlü ama kontrolü daha zor olan nitrogliserin üzerine çalışmaya başlar. Bu çalışmalarının acı deneyimler getireceğinin farkında değildir.

Alfred 1864 yılında Stokholm’de yine bu sıvı ile ilgili çalışmalar gerçekleştirirken güçlü bir patlama yaşanır. Bu patlamada 4 kişi ölür. Ölenlerden biri Alfred'in küçük kardeşi Emil’dir. Bu durum üzerine Nobel’in Stokholm’de çalışması yasaklanır. Alfred çalışmalarını Malaren Gölü yakınlarında başka bir yerde sürdürür. Çalışmaları sırasında yine çeşitli zamanlarda şiddetli patlamalarla laboratuvarı yıkılan Alfred çalışmalarını sürdürmek konusunda istikrarlı davranır ve bunun sonucunda dinamiti keşfeder. Nitrogliserin ve nitroselülozdan patlayıcılar geliştirir. Daha sonra ise fabrika ve laboratuvarlar açan Nobel, dinamit üretmeye ve patlayıcı geliştirmeye devam etmiştir.1896 yılında 10 Aralık’ta ölen Alfred Nobel, 33 200 000 kron değerindeki servetinin her yıl insanlığa hizmette bulunanlara verilmesini vasiyet etmiştir. Bu vasiyetini takiben 1900 yılında Nobel Vakfı kurulmuş ve fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış olmak üzere beş alanda her yıl düzenli olarak Nobel Ödülleri verilmiştir. Ödül töreni ölüm tarihi olan 10 Aralıkta gerçekleştirilir. Ayrıca sentetik bir element olan Nobelyum elementine, Alfred Nobel anısında bu isim verilmiştir.

Alfred Nobel Hakkında Az Bilinen 8 İlginç Bilgi 

  1. Babası, Immanuel Nobel yeni aletler geliştiren bir mühendistir. Makineler ve patlayıcılar üzerine çalışmıştır. 
  2. Alfred Nobel, küçük yaşlarda ailesiyle Rusya'ya gitmiştir, daha sonra Paris ve Amerika'da eğitim görmüştür.
  3. Nitrogliserini çeşitli bileşiklerle karıştırarak, dinamitten daha pratik olan ve güçlü bir patlayıcı olan Gelignite'ni keşfetmiştir.
  4. Alfred Nobel'in 350 patenti vardır.
  5. 1905'te ilk Nobel Barış ödülünü alan Bertha Von Kinsky daha önce Alfred Nobel ile 8 gün çalışmıştır.
  6. Nobelium elementi Alfred Nobel'in anısına isimlendirilmiştir.
  7. Alfred Nobel hiç evlenmemiştir.
  8. Edebiyata düşkün olan Nobel, Nemesis isimli oyunu yazmıştır.