Albert Einstein 1879 yılında doğmuş, fizikle ilgililenen en popüler bilim insanlarından biridir. 1921 yılında Nobel Ödülü’nü alan Albert Einstein, görelilik kuramı, kütle enerji eşitliği, fotoelektrik etki, kuantum fiziği gibi alanlarda faaliyet göstermiştir.

Albert Einstein kimdir?

Albert Einstein Almanya’da doğan Yahudi asıllı ünlü fizikçidir. 14 Mart 1879’de Alman İmparatorluğunda doğmuş, 18 Nisan 1955’te New Jersey Amerika’da hayata gözlerini yummuştur. E=mc2 denklemini bulmuştur. 1921'de Nobel Ödülü kazanan Einstein modern fiziğin kurulmasında önemli katkıları olmuştur. Bunun yanı sıra dünyada en çok tanınan bilim insanlarından biridir.

Albert Einstein Hayatı

Almanya’nın Ulm kasabasında dünyaya gelen Einstein’in annesi piyanist babası ise bir elektrik şirketine sahipti. Albert Einstein, Katolik Hristiyan İlkokulu’na gönderildi. Okulu çok benimseyemese de yüksek notlar aldı. Annesi Pauline Einstein, Albert’ın keman dersleri almasını sağladı ve böylece iyi bir amatör kemancı oldu. Albert Einstain’in ailesi 5 yıl boyunca fakir bir üniversite öğrencisine evlerinin kapısını açmışlardı. Max Talmud olan bu öğrenci bilim, matematik ve felsefe sohbetleri sırasında Einstein keskin zekasını fark etti. Einstein'in ailesi daha sonra ailesi İtalya'ya taşındı. Kendisi de okulu bırakıp İtalya’ya giden Einstein, İsviçre’nin Federal Politeknik Okulu’na girmek için sınavlara hazırlanmaya başladı. Politeknik’te Einstein kendini geliştirebileceği bir okul ortamı buldu. Bunun yanı sıra ileride eşi olacak Mileva Maric ile de yine burada Fizik bölümünde tanışmıştı.

1900 yılında Einstein fizik diploması ile Politeknik'ten mezun oldu. Mezuniyeti sonrası doktora çalışmalarına devam edebilmek için asistanlık pozisyonu aradı. Ancak eğitimi sürecindeki isyankar tavırları profesörleri kızdırmıştı. Bu sebeple hiç bir okuldan kabul alamadı. Daha sonra patent ofisinde çalışmaya başlayan Einstein düşünsel deneyler yapmaya başlamıştır. 1909 yılındaysa Zürih Üniversitesi’nde kuramsal fizik profesörü olmuştur. Bundan önce 1905 yılında Einstein kütle-enerji eşitliği, özel görelilik, Brown hareketi ve fotoelektrik etki hakkında dört tane makale yayınlamıştır. Kendisi bu yılı yani en verimli yılını “annus mirabillis” yani mucizevi yıl olarak anmıştır. 1921 yılında Einstein fotoelektrik etkisini açıkladığı için Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.

Amerika'ya Gidiş

1933 yılında Albert Einstein Amerika ziyaretindeyken, Alman Hükümeti, tüm Yahudileri okullardaki görevlerinden ve resmi kurumlardan men edildiği duyuruldu. Amerika’dan Belçika’ya dönen Albert Einstein tekrar Almanya’ya dönemeyeceğini açıkladı. Bir süre İngiltere’de kaldıktan sonra Amerika’da Princeton Üniversitesi’nde çalışmalarına başladı. 18 Nisan 1955’te iç kanamadan hayatını kaybedene kadar burada kaldı.

Einstein özel görelilik, genel görelilik, enerji ve madde eşitliği, Brown hareketi, fotoelektrik etki, kozmoloji ve birleşik alanlar kuramı üzerine çalışmalar yürüttü. Einstein ve Bohr Tartışmaları olarak bilinen ve 1927'de Solvay Konferansında başlayan kuantum mekaniği üzerine tartışmaları ile Kuantum fiziği ve belirsizlik ilkesi üzerine pek çok düşünsel deney tasarladı. Kuantum fiziği ile ilgili görüşlerini Neils Bohr ile tartışarak alanın gelişmesine ve bilim felsefesinin ilerlemesine katkılar sağladı. 1927’deki Solvay Konferansı’nda karşılıklı sıcak tartışmaları temelde kuramı ve yasaları bulma yani mutlak olanı bulma çabasıydı.

Einstein Neden Görelilik Teorisiyle Nobel Ödülü Almadı?

Einstein, görelilik kuramıyla ünlüdür, ancak Nobel Ödülü'nü bu çalışmasıyla alamadı. On yıl boyunca birçok kez Nobel'e aday gösterildi, ancak komite göreliliğin henüz kanıtlanmamış olduğunu gerekçe göstererek her defasında reddetti. 1919'da ise durum değişti. Bir güneş tutulmasını kullanarak yıldızların güneşin yakınındaki pozisyonlarının sapmasını ölçen Arthur Eddington, sonuçların Einstein'ın görelilik teorisine tam olarak uyduğunu gösterdi. Ancak komite yine de ödül vermedi.Bunun sebebi, o dönemde Almanya'da yükselen antisemitizm ve Yahudilerin ülkenin savaştaki yenilgisini suçlamasıydı. Einstein, hem Yahudi hem de barış yanlısıydı, bu nedenle eleştiri oklarının hedefi oldu. Ayrıca görelilik teorisi de oldukça karmaşıktı ve muhalifleri tarafından sorgulandı.1921'de durum kriz seviyesine ulaştı ve Nobel Komitesi, görelilik teorisine ödül vermek yerine hiç ödül vermeye karar verdi. Ancak, uzun süren tartışmaların ardından, Einstein'a ertelenmiş 1921 Nobel Ödülü verildi, ancak bu ödül görelilik için değil, 1905 yılında yayımlanan fotoelektrik etki üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle verildi.