Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Alaska eyaletinde vatandaşları son derece hayrete düşüren bir durum yaşandı. Kar yengeçlerinin nüfusundaki yüzde 90’lık düşüş, eyalet çapında ilk defa kar yengeci hasadının iptaline neden oldu. Peki ortadan kaybolan bu kar yengeçlerine ne oldu?

Kar Yengeci Hasadı İlk Defa İptal Edildi

ABD’nin Alaska Eyaletindeki sularda yaşayan kar yengeçleri, bölgenin en önemli ürünleri arasında yer alıyor. Ancak son zamanlarda Alaska sularında o kadar çok kar yengeci kayboldu ki, Alaska Balık ve Av Hayvanları Dairesi (ADF&G), kar yengeç hasadını ilk kez iptal etmek zorunda kaldı. Yengeçlerin nasıl bu kadar çabuk kayboldukları bir muamma, ancak araştırmacılara göre bunun suçlusu suların ısınması olabilir.2018 yılında Bering Denizi'nin zemini boyunca hızla ilerleyen 8 milyar kar yengeci (Chionoecetes Opilio) vardı. Geçen yıl, bu sayı sadece 1 milyara düştü. Bu da yüzde 87'den fazla bir nüfus düşüşüne işaret ediyor.

Kaybın Sebebi Suların Isınması Olabilir

ADF&G'den Biyolog Miranda Westphal, 2018 ve 2019'da Bering Denizi'ndeki yengeç eksikliğinin özellikle ılık suyun bir sonucu olabileceğini söylüyor. Soğuk suyu seven kabuklu deniz canlıları, suların ısınmasıyla bulabildikleri küçük soğuk su ceplerine girmiş olabilir. Böyle ortamlar da onlar için yiyeceklere erişimin zor olduğu ve rekabetin yoğun olduğu bölgeler olarak belirtiliyor. Biyolog Westphal’a göre bu durum yengeçleri hastalık, stres ve vahşilik gibi konularda daha duyarlı hale getiriyor.ABD Çevre Koruma Ajansı'na göre, 1980'lerin başından bu yana, kar yengeci popülasyonu, muhtemelen hayvanlar daha soğuk havalar aradığı için kuzeye doğru yaklaşık 30 kilometre ilerledi.Ayrıca Alaska’da, olgun dişi yengeç sayısının azlığı nedeniyle kırmızı kral yengeçlerin (Paralithodes Camtschaticus) hasadı iki yıl üst üste durduruldu.

Kar Yengeci Hasadının Ne Zaman Faaliyete Gireceği Henüz Belli Değil

Kar yengeç hasadına ara verilmesinin ne kadar süreceği henüz belli değil. Bu uygulama, yerel balıkçılık endüstrisine ekonomik bir darbe olmasına rağmen, yetkililer kalan yengeçleri korumak için uygulamanın gerekli olduğunu söylüyorlar.ADF&G'nin bu yaz yaptığı ankette çok sayıda genç yengeç gördüğünü kaydeden Biyolog Westphal, "Muhtemelen önümüzdeki 3 ila 4 yıl boyunca kar yengeci düşüşlerini görmeye devam edeceğiz" dedi. Bu küçük yengeçler hayatta kalırsa nüfusun sonunda yeniden inşa edileceğinden umutlu olduklarını da ekledi.