Hemen herkes hayatında en az bir kere akne problemi yaşamıştır. Ancak bazı insanlarda akne problemi çok farklı boyutlara ulaşabiliyor. Uzun süre ağır ilaçlar kullanmak zorunda kalan bu kişilerde akneye yatkınlık olduğu biliniyor. Ancak neden böyle bir yatkınlık olduğu bilinmiyordu.

Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Thomas Henry Burgess, 1849

University of California'dan Richard Gallo ve ekibinin çalışmasıyla akneye yatkınlığın sebeplerine dair yeni bulgular ortaya çıktı. Bu çalışma sonucunda artık akne problemi için yeni ilaçların iki-beş yıl içinde piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Günümüzde doktorlar akne için antibiyotikler, hormon düzenleyici ilaçlar, Roaccutane olarak bilinen izoretinoin içerikli ilaçlar vermekteydi. Bu ilaçların pek çoğu hem ağır yan etkilere sahip hem de aslında uzun süreli çözümler sunmamaktaydı.

Gallo, aslında zararsız olarak ciltte yaşayan bakterilerin havasız ve yağlı koşullarda, mesela saç folikülünde, kaldıkları zaman enfeksiyon yaptıklarını belirtiyor. Ancak herkesin foliküllerinin aynı olmadığını ve bu sebeple kimi insanların enfeksiyona daha uygun koşullara sahip olduklarının altını çiziyor.

<i>Propionibacterium acnes</i>, Kari Lounatmaa/Science Photo Library

Gallo ve ekibi araştırmalarında pek çok kişide bulunan ama sadece bazı insanlarda akne problemi yaratan Propionibacterium acnes adlı mikroorganizmaya odaklanmışlar. P. acnes'ın, saç ve deri hücreleri arasında havasız kaldığı zaman sebum olarak bilinen yağı enfeksiyon başlatan yağ asitlerine çevirmeye başladığını tespit etmişler. Normalde bu inflamasyon histon deasetilaz ile deaktif ediliyor. Ancak, bakteri tarafından üretilen yağ asitleri bu deaktivasyonu tersine çevirebiliyor ve enfeksiyon devam ediyor.

Özellikle gençlik döneminde yağ salgısının artması aslında sivilce ve aknenin artmasının ana sebebi. Bunun yanı sıra, yüzünüzü düzenli temizlemek ya da yıkamakta bu sorunun çözümü olmuyor. Çünkü P. acnes biyofilm yapıları içinde korunarak deride yaşamaya devam ediyor. Antibiyotik tedavisinin neden işe yaramadığı ve işleri daha da kötüleştirdiğinin sebebi ise aslında P. acnes'in, havasız bir şekilde kalmadığı sürece cilt için faydalı bir bakteri olmasından kaynaklanıyor.

Gallo konu üzerine çalışmalarının devam ettiğini ve 2-5 yıl içinde yeni akne tedavisi yöntemlerini sunacaklarını belirtiyor.

Science Immunology

https://bilimma.com/haberler/sivilcesi-olanlara-guzel-haber/