Telefonlarınızdaki sensörlerin insan sağlığına dair önemli ipuçları verebileceğini biliyor muydunuz? Akıllı telefonlardaki hareket sensörleri aracılığıyla toplanan ve sadece 6 dakikalık yürümeden elde edilen verilerin, birinin önümüzdeki beş yıl içinde ölme riskini tahmin etmek için yeterli olabileceği konuşuluyor.

Akıllı Saatler Gibi Akıllı Telefonların Da Sensörleri Kullanılabilir

Yapılan bazı çalışmalar, spor saatleri gibi cihazlarda giyilebilir hareket sensörleri ile ölçülen günlük fiziksel aktivite düzeyini kullanarak ölüm riskini tahmin etmişti. Bu bilinen faydayla birlikte akıllı saatlere ve fitness takip cihazlarına yönelik popüler bir eğilim olmasına rağmen, bu cihazları kullananların sayısı kullanmayanlara göre oldukça az.Bu tip lüks görülen cihazlar maddi gücü olan bir azınlık tarafından kullanılıyor olsa da, çoğu insanın cebinde benzer işlevi gören akıllı telefonları bulunuyor. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nden Bilişim Uzmanı Prof. Bruce Schatz bu gerçeği dile getirerek şunları söylüyor, “Çoğu insanın benzer sensörlere sahip akıllı telefonları var, ancak topladıkları etkinlik verilerinden ölüm riskini hesaplamak zor, çünkü insanlar tüm gün telefonlarını taşımaya meyilli değil”.

6 Dakikalık Bir Yürüyüşten 5 Yıllık Ölüm Riski Tahmini

Prof. Schartz ve meslektaşları akıllı telefonlarla ölçülebilen alternatif bir tahmin edici bulabilmek için yoğun bir araştırma yaptı. Bu araştırmada ekip, İngiltere'de yaşayan orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin sağlığı hakkında 15 yıldan fazla süredir bilgi toplayan UK Biobank çalışmasında 100.655 katılımcının verilerine baktı. Katılımcılar bir hafta boyunca bileklerine hareket sensörleri taktı. Takip eden beş yıl içinde katılımcıların yaklaşık yüzde 2'si öldü.Araştırmacılar, 6 dakikalık bir yürüyüş sırasında ivmeyi kullanarak beş yıllık ölüm riskini tahmin eden algoritma geliştiren bir model aracılığıyla, katılımcıların yaklaşık onda biri üzerinde hareket sensörü ve ölüm verilerini işledi.

İnsanlar Telefon Taşıyorsa, Haftalık/Günlük Tahmin Yapılabilir

Prof. Schatz, "Birçok hastalık, özellikle kalp veya akciğer hastalıkları için, insanların nefessiz kaldıklarında yavaşladığı ve kısa dozlarda tekrar hızlandığı çok karakteristik bir model var" diyor.Şu anda akıllı telefonları kullanarak daha büyük bir çalışma planlayan Prof. Schatz, bu çalışmada bileğe takılan hareket sensörleri kullanılsa da, akıllı telefonların da kısa yürüyüşler sırasında ivmeyi ölçebildiğini söyledi. Bu araştırmanın insan hayatına önemine vurgu yapan Prof. Schatz, "İnsanlar telefon taşıyorsa, haftalık veya günlük bir tahmin yapabilirsiniz ve bu başka hiçbir yöntemle elde edemeyeceğiniz bir şeydir" diye konuştu.