Akdeniz Tayfunu Tropikal Medicane'ın (Medicane Tulpar) Türkiye'ye gelip gelmeyeceği konuşuluyor. Akdeniz ve Ege bölgelerinde meteorolojik hareketlilik yaşanıyor. Deniz suyu sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Meteorolojik tahmin modellerine göre, Akdeniz ve Ege'de Akdeniz Tayfunu olarak adlandırılan kasırga benzeri meteorolojik olay meydana gelebilir. Tahminlere göre, hafta sonu İyon Denizi (İtalya ile Yunanistan arasında) üzerinde Akdeniz tayfunu oluşabilir. Bazı meteorolojik senaryolara göre, bu kasırga Türkiye'yi de etkileyecek.Meteoroloji modelleri, 18-19 Eylül günlerinde İyon Denizi üzerinde sürekli rüzgarlarla güçlenmesi beklenen kasırganın, rotasını Türkiye'ye çevireceğini gösteriyor. Model, 18 Eylül Cuma günü Akdeniz Tulparı'nın, Yunanistan'ın güneyinde yer alan Mora Yarımadası üzerinden Ege ve Akdeniz'e hareket edeceğini öngörüyor. Akdeniz Tayfunu'nun saatteki hızı 100 ila 200 kilometre arasında olabilir.

Akdeniz Tayfunu üzerine senaryolar Twitter'da paylaşıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analizler ve Tahminler Şube Müdürlüğü'nde çalışan tahminci Melik Ahmet Taştan, tulpar hakkındaki görüşlerini Twitter'da yazdı. Melik Ahmet Taştan, ilk tweetinde Yunanistan için tahminini dile getirdi: "ECMWF başlangıç koşullarıyla çalışan WRF modeli Cuma günü Yunanistan'ın güneyinde 633 mm'ye kadar yağış bekliyor. 72 saat sonrası için sınırlı alan modelleri çok güvenilir değildir ama süre yaklaştıkça ısrar ederse Yunanistan için durum vahim demektir."https://twitter.com/Nowcasting_Turk/status/1306175279203848193Taştan, bir başka tweetinde farklı model kullanılarak yapılan tahminlerden bahsediyor: "ARPEGE başlangıç verileriyle çalışan ALARO sınırlı alan modeli 450 mm yağış ve 1010 hPa merkez basıncı öngörüyor."

Melik Ahmet Taştan'ın uyguladığı modelden görüntü.

Twitter'da aktif paylaşımlar yapan küresel çaplı bir meteoroloji sitesi, Yunanistan üzerinden uydu görüntüsü paylaştı. Tweette, "Akdeniz'deki uydu görüntülerinde bir girdap oluşturmaya başlayan bulutlar! Yunanistan'da kasırga kuvvetli rüzgarlara ve cuma ve hafta sonlarına kadar potansiyel şiddetli sel felaketine hazırlanıyor olabilir!" denildi. https://twitter.com/StormchaserUKEU/status/1306260082338992128

İklim bilimci Barış Önol da Twitter üzerinden tahminlerini ifade etti. Önol, ilk tweetinde, "Akdeniz Tayfuncuğumuz için kendi yaptığımız simülasyon... Tabii bu dünden kalan tahmin. Bugün için sonuçlar değişebilir... Ama fırtına gözünü bu kadar net görebilmek bile heyecanlandırıyor..." dedi.

https://twitter.com/thepeacepanda/status/1306179105252159495Dün gönderilen tweetinde ise Barış Önol, İtalya'nın güneyinde ilerleyen Akdeniz Tayfununun görüntülerini yayımladı;https://twitter.com/thepeacepanda/status/1306330167346900992Meteoroloji mühendisi Bünyamin Sürmeli, Akdeniz Tayfununun Türkiye'yi az etkileyeceğini düşünüyor. Sürmeli, dün attığı tweetinde, "Libya açıklarında oluşan Medicane (Tayfunun küçük ve Akdeniz'de oluşan tipi gibi düşünülebilir) güneyden ilerliyor. Yüksek ihtimalle bizi az etkileyecek. Muğla ve Antalya'nın güney ilçelerine sağanak yapıp geçecek. Değişim olursa, kuvvetlenirse yazacağım." dedi.https://twitter.com/BunyaminSurmeli/status/1306132410770259968Kaynak;Hava Forum