Bilim ve popüler kültürün kesiştiği alanlar oluyor. Bazı ünlülerin bilimsel yazılar yazdığı ve araştırmaya dahil olduğu biliniyor. Akademi ve popüler kültür bir arada olabilirler ve hatta birbirlerini tamamlayabilirler de.

Bilimsel yazılar yazan o ünlülerden birkaçı;

Lisa Kudrow

Sitcom Friends'ten Phoebe karakteri ile tanınan oyuncu, nöroloji alanında yazılar yazdı. Babası Lee Kudrow, bir nörologdu ve California Medical Clinic for Headache'yi (Baş Ağrısı için California Tıbbi Kliniği) kurdu. Lisa, sol ya da sağ elini kullananların migrenleri etkileyip etkilemediğini belirlemek için bir proje üzerinde çalıştı. Sol veya sağ elini kullanan insanlar birbirlerinden farklı değildi. Bu makale, Friends'in televizyona giriş yaptığı yıl yayınlandı.

Tim Duncan

Ünlü basketbolcu, Wake Forest Üniversitesi'nde lisans eğitimi görürken ego üzerine bir psikoloji temelli yazı yazdı. Mark Leary ile birlikte narsist davranışları ve başkalarının buna tepkilerini inceledi. Bencilliğin, diğerlerinden daha iyi olduğuna dair bir iddiaya vardılar ve bencilliğin olumlu bir izlenim ve aşağılık hissi yarattığını buldular.

Kristin Stewart

Kristen Stewart.
Foto; Mike Pont/WireImage

Aktrist ve yönetmen olan Kristin Stewart, yönettiği kısa filmle ilgili olarak Come Swim başlıklı bir kağıt üzerinde çalıştı. Film, derin bir susuzluğu gidermek isteyen bir adamın hikayesini anlatmak için izlenimcilik ve gerçekçilikten yararlanıyor. Taslaklarını video görüntülerine yansıtmak için sinir tipi aktarımı adı verilen karmaşık bir dijital teknik kullandı. Bu teknik, bir algoritmayı bir görüntü göstererek ve bu tekniği diğer görüntülere uygulamayı öğreterek gerçek zamanlı olarak video görüntüsünü değiştirmek için evrişimli sinir ağları yaratır. Rapor, bu tekniğin filme uygulanmasına ilişkin bir vaka çalışmasıdır.

Natalie Portman

Natalie Portman

Aktris Portman, Harvard’dan 2003’te mezun oldu. Psikoloji alanında eğitim gördü. Öğrenci iken Natalie Portman, iki bilimsel makalede ortak yazardı. Bunlardan biri 1998'de lise çalışmalarında yayımlandı ve doğada dönüşebilen atığın enerji üretmek için nasıl kullanılabileceğini gösteriyordu. Diğeri 2002'de yayınlandı ve hafızanın beyindeki hemoglobin konsantrasyonunu nasıl etkilediği üzerine yaptığı psikoloji çalışmalarındandı. Makalelerde doğum soyadı olan Hershlag'ı kullandı.

Dr. Dexter Holland
Bryan Keith “Dexter” Holland, punk rock grubu The Offspring'in şarkıcısı, gitaristi ve söz yazarıdır. Holland ayrıca  mikrobiyoloji konusunda da yazılar yazmıştır. Dexter Holland, lisans ve yüksek lisans derecelerini Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde mikrobiyoloji dalında tamamladı ve doktora programını başlattı. Ancak daha sonraları grubuna odaklanabilmek için bu programı bıraktı. 12 Mayıs 2017'de ödüllendirildiği Keck Tıp Okulu'nda doktoraya başladı. Doktora sırasında HIV'de mikroRNA benzeri diziler tanımladığı bir makale yayımladı.

Brian May

Brian May

Bir diğer rockçı, müzik kariyerine odaklanmak için ara verdiği doktorasını ödüllendirdi; Queen grubunun baş gitaristi Brian May. Doktora derecesini Imperial College'de yapan May, gezegenler arası toz ve toz hızından yansıyan ışık konularında çalıştı. Brian 4 yıl çalıştıktan sonra programdan ayrıldı, ancak gözlemleriyle ilgili iki bildiri yayınladı. 2006 yılında tekrar kayıt yaptı ve bir yıl sonra tezini verdi. Bu konu hakkında çalışmalar da azdır.

Mayim Bialik
Mayim Bialik, The Big Bang Theory adlı TV dizisinde Amy Farrah Fowler karakterini canlandırdı. Bialik, nöroloji alanında UCLA'dan doktora derecesini aldı. 285 sayfalık tezinde, genetik obezitenin önde gelen nedeni olan Prader-Willi sendromundan muzdarip hastalarda hipotalamik düzenleme yaptı.

Kaynak; https://www.zmescience.com/other/feature-post/celebrities-secretly-published-scientific-papers/