Akademide görsel manipülasyonu yaygınlaşmaya devam ediyor. Elisabeth Bik, Çin'in saygın araştırmacılarından biri olan Cao Xuetao'nun laboratuvarından çıkan makalelerde çok fazla görsel manipülasyonla üretilmiş figürler buldu. Bunun üzerine sosyal medyada gündeme gelen bu manipülasyonlarla ilgili Çin Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı.Çin Eğitim Bakanlığı, yüksek profilli immünolog ve üniversite başkanı Cao Xuetao'nun incelediği bilimsel makalelerinde kullanılan göresellerin ve fotoğrafların büyük oranda manipüle buldu. Ayrıca dört bilimsel dergi de Cao'nun yazar olduğu makaleleri inceleyeceklerini duyurdu. Tartışmalar Elisabeth Bik'in Twitter'da yaptığı paylaşımlarla gündeme geldi.Cao Xuetao Nankai Üniversitesi başkanı ve Çin'de kanser immünoterapisi geliştirilmesine öncülük etmiş bir araştırmacı. Ayrıca Şangay'da İkinci Askeri Tıp Üniversitesi'nde Tıbbi İmmünoloji Ulusal Laboratuvarında İmmünoloji direktörü. Cao,Science, Nature Communications, Cardiovascular Research and Molecular Immunology gibi önemli dergilerde yayınlara sahip bir araştırmacı.Geçtiğimiz haftalarda Twitter'da ve PubPeer'de Amerikalı mikrobiyolog Elisabeth Bik'in Cao'nun yayınlarındaki figür ve resimlerin güvenilirliğinden endişe duyduğunu belirtmesiyle konu gündeme geldi. akademik yayınlardaki görsel manipülasyonları tarayarak Twitter'da paylaştı. Sosyal medyada ve internette bu konu tartışılmaya başlandı. Devamında ise Çin Eğitim Bakanlığı sözcüsü Xu MEi, basın toplantısıyla Cao'nun makalelerinin ve ilgili kurumun araştırılacağını açıkladı.
Elisabeth Bik, Cao'nun 50 makalesini inceledi ve bu makalelerdeki problemleri ortaya çıkarmıştı. Birbiriyle aynı resimlerin kullanılması gibi problemlere daha sonra başka araştırmacılar tarafından da dikkat çekildi. PubPeer'de Cao ve grubunun 2003'ten bu yana 28 dergide yayınladığı 63 makale işaretlendi. Elisabeth Bik, bu yayınlarda aynı resimlerin farklı deneylerin sonuçlarıymış gibi kullanılması gibi sorunlar olduğunu söylüyor. Ancak Bik, bu durumla ilgili olarak suistimal olup olmadığını ya da Cao'nun deneyleri ne kadar takip ettiğini bilmediğini de açıklıyor. Bu konunun soruşturmasını ilgili kurumların yapması gerektiğini ifade ediyor.Bu tartışmalar üzerine Çin Milli eğitim bakanlığı soruşturmasını gerçekleştirdi ve bir çok yayının problemli resimler içerdiğini belirtti.
Cao sorunlu makalelerle ilgili iddialara yanıt verdi
17 Kasımda Cao, Bik'in iddialarına PubPeer üzerinden yanıt verdi. Ekibinin ve birlikte çalıştıkları araştırmacıların tekrar verileri ve görselleri inceleyeceklerini ve yayınların olduğu dergilerin editörleriyle iletişime geçeceklerini söyledi. Bununla birlikte ilgili makalelerdeki sonuçlara güvendiğini ve hala bunların geçerli olduğunu düşündüğünü ifade etti.Cao'dan başka bu sorunlu makalelerin diğer yazarları da cevap verdiler. Ortak yazarlardan biri bir yayında yanlış resimin kullanıldığını belirtti. Ancak Bik'in diğer yayınlar hakkındaki sorularına tatmin edici açıklamalar yapmadılar.
Bilimsel dergiler sorunlu makalelerle ilgili harekete geçti
Elisabeth Bik, tespit ettiği sorunlu makaleler ve tekrarlayan figür ve resimlerle ilgili yayınların yayınlandığı dergilerle iletişime geçmeyi planladığını açıkladı. Bununla birlikte Twitter'da ve PubPeer'de konuyla ilgili yapılan paylaşımlar söz konusu makalelerin yayınlandığı 28 dergiden bir kısmının şimdiden dikkatini çekmiş durumda. Science, Nature Communications, Cardiovascular Research and Molecular Immunology dergileri Cao'nun makalelerini incelemeye başladılar.Nature Communications'ın şef editörü Elisa De Ranieri, tartışmaları Twitter'da gördüğünü ve bununla ilgili araştırma yapmaya başladıklarını açıkladı.Nature Immunology dergisi ise Cao'nun Bik tarafından işaretlenen iki sorunlu makalesi hakkında "Editörün Notu" yayınladı. Notta makalelerden birindeki tekrar eden resimin önceden işaretlendiğini ancak düzeltilmediğini, diğer makalesindeki resimin ise üretim sürecinde hata olarak yer aldığını açıklıyor.
Akademide görsel manipülasyonu sorunu ve Cao'nun durumu
Görsel kopyalama sorunu akademik yayınlarda yerleşmiş sorunlardan biri. Elisabeth Bik ve melektaşları 2016 yılında, 1995 ve 2014 yılları arasında 40 dergide yayınlanan 20 bin biyomedikal makaleyi taramışlar. Bu tarama sonucunda her 25 makaleden birinde tekrar eden ya da kopyalanan görsel sorunu olduğunu ortaya çıkarmışlar.Elisabeth Bik, 2014 ve 2015 yılları arasındaki dergiler için yaptığı taramaların sonucunda kopyalanmış resimlerin olduğu makaleleri incelerken 3 tanesinin aynı laboratuvardan yani Cao'nun laboratuvarından geldiğini fark etmesi dikkatini Cao'nun yayınlarına çekmiş. Bunun üzerine Cao ve laboratuvarından gelen yayınları daha fazla incelemiş ve dikkatini çeken kopyalanmış resimleri Twitter'da ve PubPeer'da Cao'nun Çin'de saygın bir bilim insanı olduğunu bilmeden paylaşmış. Bik, ilk bunları paylaştığında bu aklar çok dikkat çekeceğini düşünmemiş. Ancak şu anda Çin Eğitim Bakanlığı Cao'nun laboratuvarında ve yayınlarında inceleme yapıyor.https://twitter.com/MicrobiomDigest/status/1195759803143876609?s=20Elisabeth Bik, Twitter'da çeşitli yayınlardaki çeşitli yazarların araştırma suistimalleri ve kopyalanmış görsellerini paylaşmaya devama diyor. #ImageForensics hashtag'ı altında paylaştığı resimlerdeki kopyalamaları takipçilerinin bulmasını istiyor. (İpucu: aşağıdaki twitte yer alan görselde son iki resim birbiriyle aynı.)https://twitter.com/MicrobiomDigest/status/1213245935909605376?s=20Kapak Görseli, Cao'nun yayında, farklı deneylerin sonuçları olarak aynı görseli kullandığını gösteren görsellerden biri https://pubpeer.com/publications/9E3A68A718AB2107159A7FD895AC02Kaynak : NATURE