Salgın hastalıklar konusunda yoğun gündeme sahip olduğumuz şu günlerde, kuş gribi için de alarm verildi. Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinden gelen kuş gribi haberleri korkuttu. Yetkililer bölgede gelen ihbarlar çerçevesinde çalışmalara başladı.

Laboratuvar İncelemesinden Sonra Belli Olacak

Başmakçı ilçesi, Afyonkarahisar’da yumurta üretimi noktasında merkez bölge olarak biliniyor. Bölgeden gelen ihbarlar d bu açıdan hayli önem taşıyor. Bazı işletmelerin bildirdiği ihbarlarla yetkililer harekete geçip numune toplamaya başladı.İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri konuyla yakından ilgileniyor. İhbarlar sebebiyle toplanan numuneler, laboratuvarda incelenmek üzere Konya’ya götürüldü. Konya’daki bir laboratuvarda incelenecek numunelerden çıkan sonuçlar konuyu netleştirecek. Profesyonel incelemelerin sonuçlarına göre hareket edilecek olup, kuş gribi iddiası üzerine her türlü tedbirin alındığı da duyuruldu.

Kuş Gribi Nedir? Tehlikeli Mi?

Peki, son zamanlarda sıklıkla duymadığımız ama önemli bir bulaşıcı hastalık olan “Kuş Gribi”, bir diğer adıyla Avian İnfluenza nedir?T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı sitesindeki bilgilere göre Avian İnfluenza (Kuş Gribi), “İnsanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır” şeklinde tanımlanıyor.

Kuş Gribi Kimlere Bulaşır?

Bu tehlikeli bulaşıcı hastalığın nasıl bulaştığı da şöyle anlatılıyor; “Hasta hayvanların akıntıları ve özellikle dışkı ile direkt temas; bulaşık yem, su, malzeme ve kıyafetlerle temas; klinik olarak hastalık belirtilerini göstermeyen su ve deniz kuşlarıyla temas bulaşa neden olabilir. Özellikle ölü veya canlı hastalıklı kuşlar ve kuşların atıklarına maruz kalan kişilere solunum ve temas yoluyla bulaşır”.Dünya Sağlık Örgütü kuş gribinin insandan insana bulaşmadığını söylüyor. Ancak literatürde sağlık çalışanları, kümes hayvancılığı işçileri ve bu kişilerin aile üyeleri arasında geçiş olabileceği de bilgiler arasında yer alıyor.

Kuş Gribi Belirtileri ve Korunma Yolları

Resmi kaynaklara göre kuş gribi belirtileri şu şekilde sıralıyor;

  • 38°C üzerinde ateş ile birlikte öksürük,
  • Kırgınlık
  • Boğaz Ağrısı
  • Nefes Darlığı
  • İshal

Kuş gribinden kaçınmak için; bu hastalığa sahip kişilerden uzak durmak, sıklıkla elleri yıkamak, toplu ortamlarda maske takmak gerekiyor.