Kenan Şahin ismiyle ülkemizde yeterince karşılaşmıyoruz. Ancak Şahin, Kenan Systems şirketi ile Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük bilgisayar programları yatırımcılarından biri.Kenan Eyüp Şahin, 1982 yılında Kenan Systems şirketini kurarak üçüncü taraf faturalandırma, sipariş işleme ve müşteri analiz yazılımı geliştiricisi olarak hizmet veriyor. Şirket, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik'te ofisleri bulunan Cambridge, Massachusetts merkezli bilişim şirketidir.1982 yılında 1000 dolar sermaye ile ‘‘CMD’’ adlı bir şirket kuran Şahin,MIT'nin iki eski rektörü Howard Johnson ve Jerome Wiesner'i ile Prof. A. David'i şirketine baş yönetici yaptı. Şahin, ABD eski başkanları Kennedy, Johnson ve Richard Nixon'ın'ın bilim danışmanlığını da yapmış bu yöneticilerin isteği üzerine ‘‘CMD’’ adını 1989'da ‘‘Kenan Systems’’ olarak değiştirdi.

ABD'nin en önemli girişimcilerinden biri

Kenan Şahin, 1961 yılında Robert Kolej’den mezun olduktan sonra Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) yüksek lisans ve doktora eğitimi gördü. Dr. Şahin, Robert Yüksekokulu, MIT ve Harvard’da öğretim görevlisi olarak görev yaptı.Şahin, 2003 yılında, Dünya Ekonomi Forumu’da 40 Teknoloji Lideri arasında yer aldı.“ABD’nin en etkili 50 Türk’ü”arasında gösterilen Dr. Kenan Şahin, halen kurucusu olduğu Tiax LLC Başkanlığı görevine devam ediyor. Birçok ödüle layık görülen Dr. Şahin, 2004 yılında New England İş ve Teknoloji Derneği’nin ilk “Mükemmellik Çemberi”; 1998 yılında ise “Ernst & Young New England Yılın Girişimcisi”; 2006 yılında Uluslararası Boston Enstitüsü tarafından “Altın Kapı” ödüllerini ve 2010 yılında “Ellis Island Onur Madalyası”nı almıştır.Kendisi ayrıca MIT'de öğretim üyesi iken "En İyi Öğretim Üyesi" ödülüne de layık görülmüştür.

50 dolarla gittiği ülkenin en zenginlerinden biri oldu

Şahin, mezunu olduğu Boğaziçi Üniversitesi'nin (eski Robert Koleji) 2015 yılında kendisi için düzenlediği fahri doktoralık töreninde konuşmuştu. Şahin, törendeki konuşmasında Robert Koleji'nde okurken bir derste endüstri mühendisliğini tanıdığını ve ardından bu alana yöneldiğini anlattı. MIT'e mühendislik ve işletme alanlarını birleştirmek için gittiğini söyleyen Kenan Şahin, ABD'ye gittiği o dönemde üzerinde sadece 50 dolar olduğunu da belirtti.

Londra'dan Sidney'e kadar birçok ülkede ofisleri var

Kenan Şahin'in, 2002 yılında kurduğu TIAX LLC teknoloji şirketi, Massachusetts’de Lexington ve Kaliforniya’da Cupertino ve Irvine’da, 20 laboratuvarı, 100 mühendis ve bilim insanı çalışanı ile temiz enerji, enerji depolama teknolojileri, yeşil kimyasallar ve ileri malzemeler üzerine araştırmalar yapmaktadır.Dr. Şahin, 2014 yılında kurduğu CAMXPower LLC şirketinin de Yönetim Kurulu Başkanıdır. Taşınabilir araç pilleri ve ulaştırma alanlarında hizmet veren CAMXPower, Lityum-İyon pil pazarında malzeme ve bileşen teknolojileri üretmekte.Kenan Systems, kurulduğu ilk yıllardan itibaren US West, AT& T, British Telecom, Bell Atlantic ve French Telecom, AOL, Siemens AG gibi müşteriler elde etti. ABD dışındaki ilk ofis, 1992'de Londra'da açıldı. Ardından da Paris, Münih, Madrid, Singapur ve Sidney'de ofisler açıldı.Kaynaklar; Boğaziçi Üniversitesi İnternet Sitesi , Crunchbase