Plastik ürünler dünya çapında okyanuslara ve doğaya büyük zararlar vermektedir. Avrupa Birliği (AB) ​​milletvekilleri, okyanusları kirleten plastik çatal bıçak takımı, pipet ve kulak pamuk gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasını onayladı.Tek kullanımlık plastik eşyaların üretimini ve kullanımını yasaklayan kanun, Strazburg meclisinden 35 hayır oyuna karşın, 560 oyla geçti. Metin halihazırda üye devletlerle ve AB yetkilileriyle müzakerelerde onaylanmıştı ve artık yasal olarak da onaylandı. Yasak, 2021'den itibaren yürürlüğe girecek.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, öncü önlemlerin dünyaya örnek olabileceğini vurgulayarak, "Asya ülkeleri bizim yaptıklarımızla çok ilgileniyorlar. Latin Amerika ülkeleri de. Ekonomik modeldeki değişimin küresel bir etkisi var." dedi.Tek kullanımlık plastikler okyanuslardaki atıkların yüzde 70'ini oluşturuyorAB, plastik ürünleri yasaklarken, üye ülkelere ise plastik ambalaj kullanımını azaltmayı ve daha sıkı etiketleme kurallarını getirmesini teşvik edecek. Kanun kapsamında, plastik şişelerin yüzde 90'ı 2029 yılına kadar geri dönüşüm için toplanacak. 2025 yılına kadar tek kullanımlık plastik şişelerin yüzde 25'i, 2030'a kadar da yüzde 30'u geri dönüştürülecek.Ayrıca AB ülkelerinin sigara filtrelerini üretenlerin, ürünlerinin atık ve temizlik maliyetlerini karşılamaya katkı sağlayacağı açıklandı.

AB Komisyonuna göre, yasalar uyarınca yasaklanan ürünler, dünya okyanuslarına dökülen atıkların yüzde 70'ini temsil ederek, vahşi yaşam ve balıkçılık için bir tehdit oluşturuyor.Kaynak; Phys.org