Gökyüzü gözlemcileri, 8 Kasım Salı günü hava müsait olursa; Dünya, Ay ve Güneş tam bir ay tutulması oluşturacak şekilde hizalanırken, nadir görülen bir "Kanlı Ay" görünümü oluşacak. Bu olayın 2025 yılına kadar tekrar görülmeyeceği bildirildi.

Kanlı Ay İsmi Nereden Geliyor?

Tam ay tutulmasında, Dünya'nın gölgesi tamamen dolunayın üzerine düşerek, güneşten doğrudan gelen ışınları kesecek ve ay üzerine yansımasını engelleyecek. Güneş ışınlarının ay yüzeyine ulaşması engellendiğinde ayın rengi kırmızımsı bir renk tonuna dönüşerek "kanlı ay" şeklinde tabir edilen doğa olayı yaşanacak.Bu durum yalnızca Ay Güneş’e göre doğrudan Dünya'nın arkasında olacak şekilde hizalandığında mümkün olabiliyor. Aksi takdirde, Ay, Dünya'nın etrafındaki yörüngesi genellikle Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesine göre eğik olduğundan, Dünya'nın gölgesinin altından veya üstünden geçiyor. Bu sebeple “kanlı ay” nadir bir tutulma olarak niteleniyor.

14 Mart 2025’e Kadar Bir Daha Görülmeyecek

NASA'ya göre, toplam ay tutulmaları zaman aralığı değişiklik gösterse de ortalama olarak bir buçuk yılda bir meydana geliyor. Salı günkü olay, Mayıs ortasında görülen kanlı ayın ardından bu yıl ikinci kanlı ayı gösterecek. Bir sonraki kanlı ay tutulmasının 14 Mart 2025'e kadar beklenmediği söyleniyor.Salı günkü tutulma Doğu Asya, Avustralya, Pasifik ve Kuzey Amerika'da izlenebilecek. Asya ve Avustralya'daki gökyüzü gözlemcileri bunu akşam ayın doğuşuyla birlikte görecekler. Tutulma Kuzey Amerika'daki gözlemciler için ay batmadan önce sabahın erken saatlerinde gözlemlenebilecek. Bu olay o bölgelerde gökyüzünün açık olduğu her yerde çıplak gözle görülebilecek.Reuters Canlı: Total Lunar Eclipse November 8, 2022 https://www.linkedin.com/video/live/urn:li:ugcPost:6995687619690913793/