Bugün gece saatlerinde Türkiye’nin Güney Doğu kesiminde art arda şiddetli depremler yaşandı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğünde yaşanan deprem büyük yıkıma sebep oldu. Şiddeti yüksek bu depremden çevre iller de etkilendi. Çok sayıda bina yıkıldı ve hasar aldı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Artçı Depremlere Dikkat

Bianet’in haberine göre deprem bölgesinde en az 284 kişinin öldüğü, 2 bin 323 kişinin yaralandığı söyleniyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü depremin şiddetini 7.5 olarak açıkladı. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu depremin büyüklüğünü 7,8 şeklinde duyurdu.Bilim Akademisi üyesi Uzman Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, “Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terk edin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun” diye uyardı. Büyük depremler ardından artçı depremler olacağı konusunda uyarılar yapılıyor.

Bölgelerde Arama Kurtarma Çalışmaları Sürüyor. Trafiği Kilitlemeyin!

Prof. Dr. Görür, “Deprem bölgesindeki arkadaşlar, arabalarınızı kullanıp, trafiği kilitlemeyin. Sağlıklı iseniz evinizi terk edin, varsa toplanma bölgelerine gidin. Evden çıkmadan elektriği, doğal gazı, suyu kapatın. Telefonlara sarılmayın, interneti tercih edin” diye paylaştı. Prof. Dr. Görür ilgili mercileri deprem bölgesindeki barajları kontrol etmeleri konusunda uyardı. Bu depremden sonra Adana ve Hatay bölgesinde deprem konusunda dikkatli olunması gerektiğini de ekledi.Deprem bölgesine hem çevre illerden hem de Türkiye’nin farklı illerinden arama kurtarma ekipleri nakledildi. BOTAŞ tedbir amaçlı olarak, deprem bölgesinde Hatay ve Maraş il merkezli bazı bölgelere doğalgaz akışını durdurdu.

4. Seviye Uluslararası Yardım Çağrısı

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay uluslararası 4. Seviye yardım çağrısı ilan edildiğini söyledi. Avrupa Birliği de bölgeye destek gönderiyor.