4. ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı yarın 14.30'da ilk sunumla başlıyor. Önceki yıllarda düzenlenen etkinliklerin aksine, bu sene konferanslar pandemi önlemleri kapsamında sanal ortamda olacak. 1-21 Kasım günleri arasında düzenlenecek yayınların konuşmacıları da açıklandı. #KasımdaAstrobiyolojiBaşkadır etiketiyle yoluna devam eden ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Organizasyon Komitesi, eylül ayının sonunda, "Kasım ayında gerçekleştireceğimiz Astrobiyoloji Yayın Serisi'ni büyük bir heyecanla açıklıyoruz! Sunumlarımız pandemi dolayısıyla çevrim içi bir platformda gerçekleşecek ve birbirinden değerli isimleri sizlerle buluşturacağız. Detaylar ve çok daha fazlası için Kasım'ı bekleyin!" tweetiyle gelenekselleşen konferansın bu sene de düzenleneceğini duyurmuştu. ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Organizasyon Komitesi, ilerleyen günlerde ise konuşmacıları ve yayın takvimini, "Astrobiyoloji Yayın Serisi takvimini sizlerle büyük bir heyecanla paylaşıyoruz! Türkiye'den ve yurtdışından 8 alanında uzman isimle astrobiyolojiye farklı bakış açılarından bakacağız. Etkinliğimiz YouTube kanalımızda olacaktır." sözleriyle duyurdu.

<em>ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı yayın takvimi. Kaynak; <a href=

Twitter">ODTÜ Astrobiyoloji Yayın Serisi yarın başlıyor! Bu yıl dördüncüsü düzenlenen konferans, pandemi sebebiyle sanal ortamda gerçekleştirilecek. Bu sene yayın serisi şeklinde yapılması planlanan konferanslar, 1-21 Kasım 2020 tarihleri arasında olacak. İlk konferans, 1 Kasım 2020 Pazar günü saat 14.30'da dilbilimci Dr. Sheri Wells-Jensen'ın "Could we ever learn an alien language?" başlıklı sunumu olacak. Tüm konferanslar ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı'nın YouTube kanalında canlı yayınlanacak.İkinci yayın 7 Kasım 2020 Cumartesi günü bilim kurgu yazarı ve yönetim danışmanı Dr. Tevfik Uyar'ın sunumu olacak. Üçüncü ve dördüncü yayın, 8 Kasım 2020 Pazar günü Dr. Nurgül Çelik Balcı (İTÜ, jeoloji) ve Dr. Mehmet Yeşiltaş'ın (havacılık ve uzay bilimleri). İlerleyen günlerde 14 Kasım 2020 Cumartesi günü yine iki yayın yapılacak; Dr. Janusz Petkowski (astrobiyoloji) ve Dr. Erik Persson (felsefe). Son gün olan 21 Kasım 2020 Cumartesi gününde Dr. Faik Tezcan (biyokimya ve kimya) ve Dr. Mustafa Yücel'in (ODTÜ Deniz Bilimleri, kimya mühendisi) sunumları ile Astrobiyoloji Yayın Serisi sona erecek.

Astrobiyoloji nedir? ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı ve amacı

Astrobiyoloji, yaşamın yapı taşlarının kökenini, bu biyojenik bileşiklerin yaşam oluşturmak için nasıl birleştiğini, yaşamı nasıl etkilediğini ve ortaya çıktığı çevreden yaşamın nasıl etkilendiğini, son olarak yaşamın ana gezegeninin (Dünya'nın) ötesine geçip geçmediğini anlamaya çalışır. Kısacası astrobiyoloji, evrendeki yaşamı inceler. Astrobiyoloji, yaşamı oluşturan koşulları ve gezegen sistemlerini incelediği için disiplinlerarası bir çalışma alanıdır; biyoloji, astrofizik ve jeoloji bu alanda önemli bilim dallarından bazılarıdır.Astrobiyoloji, yeni bir çalışma alanı olmasına karşın NASA dahil birçok kurum ve üniversitede kendine yer edinmiştir. Türkiye'de de astrobiyoloji ile ilgili birçok çalışma yapılıyor ve ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu ile ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu'nun bu konferansları başlatmasındaki amaç bu noktada ortaya çıkıyor; ülkemizde astrobiyolojinin bilinirliliğini artırmak ve bu alana daha fazla araştırmacıyı çekmek.ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Organizasyon Komitesi, ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu ve ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu üyelerinin bir araya gelmesiyle oluştu. Komite, amacını, "Astrobiyolojinin ülkemizde tanınmasını sağlamak, bu alanda yapılan çalışmaların sunulabileceği, çalışma yapan bilim insanlarının bir araya gelebileceği ve bilim severlerle buluşabileceği bir ortam hazırlamak." olarak tanımlıyor.ODTÜ Astrobiyoloji Konferanslarının ilki 18 Kasım 2017 tarihinde, ikincisi 17 Kasım 2018'de ve üçüncüsü 30 Kasım 2019'da düzenlenmişti.Kaynaklar;ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Yayınlar için YouTube'da takipte kalın