Atlantik’te Azor Adaları'ndaki Faial Adası kıyılarında ölü bulunan bir güney güneş balığı (Mola Alexandrini), dünyanın en ağır kemikli balığı rekorunu kırdı. 2744 kilogram ağırlığıyla bu rekoru kıran Mola Alexandrini’den daha ağır kemiksiz balıklar da mevcut.

Kemikli Olmayan Daha Büyük Balıklar Da Mevcut

20 tondan fazla ağırlığa sahip kıkırdak dolgulu balina köpekbalığı ( Rhincodon Typus ) gibi kemiksiz daha ağır balıklar olsa da, dünyanın en ağır kemikli balığı için önceki rekorun sahibi 1996 yılında Japonya Kamogawa'da bulunan yine bir güney güneş balığıydı. Bu bir önceki rekortmen balık 2300 kilogram ağırlığında ve 272 santimetre uzunluğundaydı.

Bir Önceki En Büyük Kemikli Balıktan 400 Kilo Daha Ağır

Aralık 2021'de, Portekiz'deki Atlantic Naturalist Association'dan José Nuno Gomes-Pereira ve meslektaşları, Faial Adası kıyılarında yüzen büyük, ölü bir güneş balığı buldu. Gomes-Pereira ve ekibi, balıktan DNA alıp örneklemek, onu ölçmek ve tartmak için kıyıya çekmeyi başardı.Bir vinç kullanarak, balığın 2744 kilogram ağırlığında ve 325 cm uzunluğunda olduğunu saptadılar. Bu ağırlıksa bir önceki kemikli en ağır balıktan 400 kg daha fazla.

Rekortmen Balığın Neden Öldüğü Bilinmiyor

Araştırmacılar balığı neyin öldürdüğünü bilmeseler de, başının yakınında, genellikle teknelerin omurgasında görülen, kırmızı boyayla işaretlenmiş büyük bir yarı silindirik çöküntü buldular. Bununla birlikte, bu işaretin balık öldükten önce mi yoksa sonra mı olduğu net değil.