25 Ekim 2022 salı günü parçalı Güneş tutulması Türkiye'den saat 12:33 ve 15:05 arasında görülebilecek. Güneş tutulmasının maksimum evresi 13:50'de gözlenecek ve Güneş'in yarısı Ay tarafından kapanmış olacak. Yaklaşık 3 saat boyunca gerçekleşecek olan parçalı Güneş tutulması Avrupa'da, Kuzey Afrika'nın doğu kesiminde, Ortadoğu'da ve Asya’nın batı bölgelerinde gözlemlenebilecek.Bu tutulmadan sonraki en yakın Güneş tutulması ise 2 Ağustos 2027'de gerçekleşecek. Yani bu tutulmayı kaçıranlar en yakın 5 yıl sonra %80 kapanacak olan Güneş tutulması görebilecek.Bugün gerçekleşecek güneş tutulması için detaylı bir rehber hazıladık. Hava durumundan Güneş tutulması gözlemi yöntemlerine, neden her yeni ayda tutulma olmadığından, Güneş tutulması canlı yayın linklerine kadar pek çok farklı başlıkta Güneş tutulmasının detaylarına ulaşabilirsiniz.

Güneş tutulması hangi şehirden saat kaçta olacak?

Güneş tutulması Türkiye'den gözlemlenebilecek. En yüksek maksimum örtme miktarı Erzurum ve Hakkari hattında %52 olarak 14:07 ve 14:15 saatlerinde gerçekleşecek. İzmir'de %32, Çanakkale'de %33 ve Antalya'da %35 maksimum örtme ile en düşük örtme oranları gözlemlenecek. Güneş tutulması ilk olarak 12:33'de Çanakkale'de görülecek. Daha sonra İstanbul, Bursa, İzmir'den görülecek. Ankara'da Güneş tutulması saat 12:40'ta başlayacak. Erzurumda 12:49, Gaziantepte 1250 ve Hakkari'de 12:57'de Güneş tutulması gözlemlenebilecek.

Sarı bölgeler %40 ve altı, turuncu bölgeler %40'dan daha yüksek oranda Güneş'in tutulmada Ay tarafından katıldığının görüleceği bölgeler.

Güneş tutulmasını en iyi şekilde görmek isteyenlerin 13:45 itibariyle Güneş'i gözlemleyebilir. İstanbul'da Güneş tutulması en iyi 13:47'de görülecek. Çeşitli illerde Güneş tutulmasının başlangıç, bitiş ve maksimum olduğu zamanları aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.Konumunuza göre daha hassas olarak saat kaçta güneş tutulmasını kaçta görebileceğinizi öğrenmek için timeanddates sitesini ziyaret edebilirsiniz. Güneş tutulmasının gözleneceği şehirGüneş tutulması başlangıcıGüneş tutulması BitişiMaksimum örtülme orani ve zamaniAdana12:4815:16%41 14:03Ankara12:4015:08%42 13:55Adana12:4715:16%41 14:03Antalya12:4315:08%35 13:56Bursa12:3615:01%37 13:49Çanakkale12:3314:55%33 13:45Erzurum12:4915:21%52 14:07Gaziantep12:5015:20%44 14:06Hakkari12:5715:28%52 14:15İstanbul12:3414:59%38 13:47İzmir12:3714:59%32 13:49Konya12:4315:10%39 13:58Samsun12:4115:12%48 13:58

Bu Güneş tutulmasının önemi nedir?

25 Ekim 2022’de gerçekleşecek tutulma parçalı Güneş tutulması olacak. Tutulmanın en yoğun gözlemlenebileceği hat Finlandiya’dan, Rusya’nın batı bölgelerine ilerleyen ve orta Asya’dan, Hint alt kıtası sınırlarına kadar uzanmaktadır. Daha düşük bir tutulma miktarıyla Avrupa’dan, kuzey doğu Afrika’dan ve Hindistandan da bu tutulma görülecek.Genel olarak parçalı güneş tutulması olayları kısa süreli ve kısıtlı bir alanda gözlenebilen bir olay olarak gerçekleşir. ancak 25 Ekim 2022'de gerçekleşecek bu tutulma Finlandiya'dan Hindista'nın doğusuna, Kuzey enlemlerinden neredeyse Ekvator yakınlarına uzanan geniş bir bölgede gerçekleşecek. Sabah saatlerinde başlayan tutulma akşam saatlerine kadar devam edecek. Bu bakımdan oldukça sıra dışı bir parçalı Güneş tutulması olacak.Bunun yanı sıra her tutulma olayında onu takip eden bir ikinci tutulma olayı olur. Yani Güneş tutulmasının yaklaşık 2 hafta öncesinde ya da sonrasında bir de Ay tutulması meydana gelir. 8 Kasım 2022'de Tam Ay tutulması gerçekleşecek.

Güneş tutulması canlı izlemek - internetten ya da açık havada

Güneş tutulmasını, Türkiye'de bulutsuz bir yerde dışarı çıkarak gözlemlemeniz mümkün. Eğer bulunduğunuz konumda hava bulutluysa ve gözlemleyemiyorsanız Güneş tutulması canlı yayınları ile internetten takip etmeniz de mümkün. Güneş tutulması internette Youtube'da canlı yayınlanacak. Türkiye'de Güneş tutulmasını canlı olarak Tübitak Ulusal Gözlemevi YouTube kanalından ve Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi YouTube kanalından izleyebilirsiniz. Pek çok farklı YouTube kanalı bu Güneş tutulması için canlı yayın yapacak.Güneş tutulmasını ayrıca özel Güneş teleskoplarıyla izleyebilirsiniz. Bunun için Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesindeki Bilim Toplum Merkezi (BİTOM) 12:00-15:00 arasında Güneş tutulması için halka açık olacak. Ankara'da iseAntalya Güneş Tutulması etkinliği: Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi, Bilim Toplum Merkezi (BİTOM), 12:00-15:00Ankara Güneş Tutulması etkinliği: Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi, Ahlatlıbel, 12:00 - 15:30

Güneş tutulması hava tahminleri nasıl olacak?

Güneş tutulması hava durumunun açık ve bulutsuz olduğu konumlarda gözlemlenebilecek. Peki 25 Ekim günü Türkiye'de hava durumu Güneş tutulması izlemeye elverişli olacak mı? Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlük hava durumu raporunu göre Türkiye'nin kuzeydoğusunda parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacağı öngörülüyor.Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinin yağmur ve sağanak beklenirken daha iç ve yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışların; 24 ekim akşamı Rize'nin doğusu ile Artvin kıyılarında kuvvetli olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde Marmara'nın güneyi, İç Ege, İç Anadolu'nun kuzeyi ile Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.Güneydoğu anadolu bölgesinde, Ege ve Akdeniz kıyılarında havanın açık olması bekleniyor. Meteoroloji Genel müdürlüğünün 25 Ekim 2022 ülke geneli hava tahmini için aşağıdaki haritayı inceleyebilirsiniz.

Güneş tutulmasına nasıl bakılır? Göz Sağlığı için nelere dikkat edilmeli

Güneş tutulmasına bakmak için güneş tutulması için yapılmış özel gözlükleri kullanabilirsiniz. Ancak bu gözlükleri bir teleskobun önüne koyarak teleskopta kullanmamalısınız. Güneş'in güçlü kızıl ötesi ve mor ötesi ışınları bulunur. Bu ışınlar özel filtrelerle filtrelenmediği takdirde gözlerde kalıcı hasara sebep olabilir. Bu sebeple Güneş'e çıplak gözle bakmayınız.Güneş tutulması esnasında Güneş sonlarına doğrudan bakmaktan kaçınılmalıdır. Güneş tutulması sırasında en çok yapılan hatalar ise alevde islenmiş cam, disket veya CD, röntgen filmleri, renkli filmlerin negatifleri, aynalı güneş gözlükleri gibi güneşten gelen UV ışınları gibi tehlikeli ışınları süzecek filtreleri olmayan herhangi bir araçla Güneş'e bakmak oluyor. Bu araçlarla güneşe ve güneş tutulmasına bakmaktan kaçınmak gerekiyor. Güneş filtresi olmayan teleskop, kamera, fotoğraf makinesi ve dürbün gibi araçlarla kesinlikle yarı tutulmanın izlenmemesi gerekiyor. Bu tür araçlar güneş ışınlarını odaklayarak gözlerde kalıcı hasara sebep olabiliyor.Yansıtıcılar, teleskoplar için izleme perdesi ya da iğne deliği fotoğraf makinesi kutusu gibi uygulamalarla Güneş'e doğrudan bakmayı gerektirmeyen dolaylı gözlem metodları ise göz sağlığı için en iyi yöntemler. bu yöntemlerin detayları için Amerika Astronomi Derneği'nin hazırladığı bu sayfayı inceleyebilir bu basit Güneş tutulması gözlem metotlarını uygulayabilirsiniz.

Neden Her Yeniay'da Güneş Tutulması olmaz: Ay Güneş'le Dünya arasında

Parçalı Güneş tutulması, Ay’ın Dünya ile Güneş arasında yer aldığı ve Güneş'in belirli bir kısmını kapattığı zaman meydana gelir. Gökyüzünde Güneş'in bir kısmında dairesel bir karaltı görülür. Güneş tutulmasının temel açıklaması bu kadar basit olsa da aslında hem Ay hem de Dünya'nın yörüngeleri ve bu iki yörüngenin birbirine göre olan konumu Güneş tutulmasının özelliklerini belirler. Tam güneş tutulması, parçalı Güneş tutulması, Halkalı Güneş tutulması ya da Hibrit Güneş tutulması şeklinde 3 farklı güneş tutulması fenomeni mevcuttur. Güneş tutulmasının detaylı nedenleri bu ayrıntılardan oluşur. Kısaca neden her Yeniay evresinde güneş tutulması gözlenmez? Detayları Güneş, Ay ve Dünya'nın yörüngesel hareketlerine ve boyut farklarına bağlıdır.Güneş Ay'dan 400 kat büyük olsa da, ikisinin de gökyüzünde bizim gördüğümüz kapladıkları alan yaklaşık olarak birbirine eşittir. Çünkü, Güneş Dünya'ya, Ay’ın Dünya'ya olan mesafesinden yaklaşık olarak 400 kat daha uzaktır. Ancak Ay'ın Dünya etrafındaki, Dünya’nın da Güneş etrafındaki yörüngesi tam olarak birer çember değildir. Yani Ay Dünya'ya yaklaşıp uzaklaşır, Dünya'da Güneş'e yaklaşıp uzaklaşır. Bu nedenle Ay ve Güneş'in gökyüzünüzde kapladıkları alan da her zaman aynı değildir ve küçük değişimler gösterir. Bunun yanı sıra Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesi arasında da yaklaşk 5°’lik bir fark vardır. Bu açı farkı nedeniyle Ay, her bir yörünge hareketi sırasında tam olarak Güneş’in önünden geçemez. Bu nedenle Ay her Yeniay evresindeyken bir Güneş tutulması gözlenmez. Ancak Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi ile Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesiştiği noktalarda Ay ve Güneş aynı anda bulunurlarsa bir tutulma gerçekleşir.