2023 Ağustos süper dolunay ne zaman olacak? 2023 yılının ağustos ayında gökyüzü iki süper Ay ile Dünya’yı aydınlanıyor. İlkini 1 Ağuatos salı günü yaşadığımız süper dolunay olayının ikincisi ise ayın sonunda 30 Ağustos tarihinde semalarda olacak. 2023 Ağustos Süper Dolunay olayının ilki 1 Ağustosta olmuştu. İkinci süper dolunay için nefesler tutuldu, dilekler dilendi.

2023 Ağustos Süper Dolunay Ne Zaman? Ya da Ağustosun ikinci süper ayını ne zaman izleyelim?

30 Ağustos’ta gerçekleşecek süper Ay ayın ikinci süper ayı olduğundan “süper mavi ay” olarak adlandırılacak. En son 2018 yılında aynı ay içinde iki süper Ay görülmüştü. Bu da astronomik denk geliş olaylarından ilham alanlar için 3o ağustosu önemli bir gün haline getiriyor. Bunun yanı sıra 30 Ağustos'ta Zafer Bayramımızı da kutlayacağımız için önemli bir gün aslında.

Süper Dolunay aslında süper ay nasıl olacak?

Ay Dünya’nın etrafında hafif eliptik bir yörüngede döndüğünden Dünya’ya uzaklığı kimi zaman fazla kimi zaman az olabiliyor. Ay’ın Dünya’ya yakın olduğu günlerde ise “Süper Ay” görülüyor. 1 Ağustos tarihinde Ay Dünya’dan yalnızca 357 bin 530 kilometre uzaktı. 30 Ağustos tarihinde ise 357 bin 344 kilometrelik bir uzaklıkla 1 Ağustos’tan daha yakın olacak. 2023 yılında ilk süper Ay temmuz ayında gerçekleşmişti. Dördüncüsü Eylül ayından gerçekleşecek ve süper Ay’ı uzun bir süre göremeyeceğiz. İtalyan Gökbilimci Gianluca Masi'ye göre bir ay içinde iki süper ay görülmesi olayı 2037’ye kadar gerçekleşemeyecek.

Süper Ay ve Dolunay’ın Farkı Nedir?

Süper Ay’ın dolunaydan farkı daha büyük ve parlak görünümlü olması olarak açıklanıyor. Çıplak gözle aralarındaki fark her ne kadar belirgin olarak gözlemlenemese de süper ayın yüzde 14 oranında daha büyük ve yüzde 30 oranında daha parlak olduğu ifade ediliyor. Gökyüzü açıksa süper ayı gözlemlemek isteyenlerin dürbün veya teleskop kullanması gözlemi daha keyifli hale getirecek. NASA’dan Astrofizikçi Fred Espenak süper Ay’ın görüleceği geceler için şöyle konuştu:"Sıcak yaz gecelerinde gün batımından birkaç dakika sonrası, gökyüzünün doğusunda dolunayın yükselişini izlemek için ideal zaman. Süper Ay bize yukarı bakıp gökyüzünü keşfetmek için harika bir fırsat sunuyor."

Kaynakça:SPACEEURONEWS