2022 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülünü "soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi hakkındaki keşifleri nedeniyle" biyolog Svante Pääbo kazandı. İnsan evrimi ve antik DNA çalışmaları yürüten Svante Pääbo ve ekibinin yürüttüğü çalışmalar sayesinde 40 bin yıl öncesine ait kemik kalıntılarından DNA elde etmek ve analiz etmek mümkün hale geldi. Böylece 2022 Nobel Tıp veya fizyoloji Nobel ödülünü kazanan Pääbo Neanderthal genomu ve Denisova insanın ortaya çıkmasını sağladı.

2022 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü Svante Pääbo'ye Antik DNA çalışmalarına gitti

2022 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü Svante Pääbo ve ekibinin arkeolojik ve paleontolojik kazılardan elde edilen homindler yani insanımsı türlerin genomunun ortaya çıkarılmasına verildi. Böylece modern insan türünün genomuna ve evrimine daha detaylı bir ışık tutmuş oldular. Sabah kahvesini içerken ödülü aldığını haber alan Svante Pääbo'nün fotoğrafı Nobel Ödülleri twitter sayfasında paylaşıldı.Bu çalışmalar antik DNA metodlarını geliştirmeleri ile mümkün oldu. 40 bin yaşındaki kemiklerden kimyasal olarak DNA elde edebilmek, elde edilen DNA parçacıklarının doğru analiz edilebilmesi için istatistiksel yöntemler geliştirmek önem kazandı. 2022 Nobel ödülünü kazanan Pääbo yaptığı çalışmalarla paleogentik alanının kurucularından biri olarak kabul edilmektedir.

2022 Nobel ödülü alan Antik DNA konusu Türkiye'de de çalışılıyor

Antik DNA hem insanlığın tarihine hem de tüm canlıların doğa tarihine ışık tutan yeni ve nefes kesici bir alan. 2022 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nün konusu olan bu alan, arkeolojik ve paleontolojik kazılarda elde edilen kemik ve saç gibi biyolojik materyallerin detaylı analizlerle incelenmesiyle yürütülen çalışmalar. Negatif basınçlı ve özel izolasyona sahip ortamlarda yürütülen antik DNA çalışmaları Türkiye'de de iki üniversitenin özel laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor.ODTÜ ve Hacettepe'de bulunan antik DNA laboratuvarları özellikle Anadolu'nun geçmişine ışık tutacak çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye'de antik DNA çalışmalarının önde gelen ismi olan Mehmet Somel'le olan röportajımızı ve laboratuvarlar hakkında detaylı bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.https://bilimma.com/haberler/mehmet-somel-ile-antik-dna-uzerine/

2022 Nobel ödülleri kazananları açıklanıyor

2022 Nobel ödülü kazananların açıklanması önümüzdeki günlerde de hızla devam edecek. Nobel komitesinin yaptığı duyuruda hangi gün hangi alanlarda Nobel ödüllerinin açıklanacağı belirtildi.

  • Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 3 Ekim Pazartesi
  • Nobel Fizik Ödülü 4 Ekim Salı
  • Nobel Kimya Ödülü 5 Ekim Çarşamba
  • Nobel Edebiyat Ödülü 6 Ekim Perşembe
  • Nobel Barış Ödülü 7 Ekim Cuma
  • Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü 10 Ekim Pazartesi