2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları açıklandı. Nobel Komitesi tarafından COVID-19 küresel pandemisi sebebiyle bu yıl çevrim içi yayında açıklanan ödül, CRISPR / Cas9 teknolojisini geliştiren Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna'nın oldu. 2020 Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu. Ödül Komitesi, Nobel Kimya Ödülü’nü Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna'ya genom düzenlemede yeni bir yöntem geliştirdikleri için verdiğini açıkladı. 2012 yılında, birlikte çalışmaya başlayan Doudna ile Charpentier, bakterilerin dış etmenlere bağışıklığında rol oynayan enzimler olarak bilinen CRISPR/Cas9'un, programlanabilir bir şekilde genomun değiştirilip düzenlenmesinde kullanılabileceğini öneren ilk bilim insanları oldu. "Gen makası" da denilen CRISPR/Cas9 teknolojisi, gen düzenlemede devrim yarattı. CRISPR / Cas9 gen makası kullanılarak, birkaç hafta içinde yaşam kodunu değiştirmek artık mümkün.

CRISPR devriminin öncüleri 2020 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi oldu

<em>Nobel Ödül Komitesi, Twitter üzerinden yaptığı duyuruda, kimya dalındaki ödülün Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna'ya

">

Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna, gen teknolojisinin en keskin araçlarından birini keşfetti; CRISPR / Cas9 gen makası. Araştırmacılar, bunları kullanarak hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların DNA'sını son derece yüksek bir hassasiyetle değiştirebileceğini gösterdi. Bu teknolojinin yaşam bilimleri üzerinde devrim niteliğinde bir etkisi oldu; kanser tedavilerinde yeni yöntemlerin gelişmesine katkıda bulunuldu ve kalıtsal hastalıkları iyileştirme hayali gerçekleştirebilir.

Emmanuelle Charpentier, insanlığa en çok zarar veren bakterilerden Streptococcus pyogenes üzerinde çalışırken, daha önce bilinmeyen bir molekül olan tracrRNA'yı keşfetti. Çalışmaları, tracrRNA'nın bakterinin eski bağışıklık sisteminin bir parçası olduğunu gösterdi. Charpentier, bu keşfi anlatan çalışmasını 2011'de yayımladı. Ardından, RNA hakkında geniş bilgilere sahip biyokimyacı Jennifer Doudna ile işbirliğine başladı. İkili birlikte, bakterinin gen makasını, bir test tüpünde yeniden canlandırmayı ve böylece makasın moleküler bileşenlerini basitleştirmeyi başardı. İkili, çığır açan bir deneyde gen makasını yeniden programlayarak, DNA moleküllerinin istedikleri kısmını kesebilmeyi başardı.2020 Nobel Kimya Ödülü kazandıran CRISPR/Cas9 teknolojisi, temel araştırmalarda birçok önemli keşfe katkıda bulundu ve bitki araştırmacıları küf, haşere ve kuraklığa dayanıklı mahsuller geliştirmeye başladı. Tıpta, yeni kanser tedavilerinin klinik denemeleri sürerken, kalıtsal hastalıkları tedavi etmeye de çok yakınız!

Profesör olan Emmanuelle Charpentier, Almanya'daki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsünde direktör ve mikrobiyoloji, genetik ve kimya araştırmacısı. Jennifer Doudna ise California Üniversitesi bünyesinde biyokimya alanındaki çalışmalarını sürdürüyor.

Nobelli kadınlar - Bilimde kadının gücü artıyor!

<em>Kadınların, Nobel Ödülü grafiği.</em>

1901 - 2020 yılları arasında Nobel Ödülü ve İktisadi Bilimler Ödülü kadınlara 57 kez verildi. Dün açıklanan Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlardan biri Andrea Ghez'di. Son olarak bugün açıklanan 2020 Nobel Kimya Ödülü'nü kazananların ise ikisi de kadındı; Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna. Birden fazla dalda ve iki kez ödül alan tek kadın bilim insanı ise Marie Curie'dir; Fizik Ödülü (1903) ve Kimya Ödülü (1911). Yani Marie Curie, iki kez ödül aldığı için toplamda 56 kadın Nobel Ödülü sahibi olmuştur. 2009 yılında ise Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanan 3 bilim insanından ikisi kadındı; Carol W. Greider ile Elizabeth Blackburn.

Yarın Nobel Edebiyat Ödülü, 9 Ekim Cuma günü Nobel Barış Ödülü ve 12 Ekim Pazartesi günü Nobel Ekonomi Ödülü açıklanacak.Kaynak;Nobel Ödülü Basın Bülteni