2020 Nobel Fizik Ödülü kazananı açıklandı. Nobel Komitesi tarafından COVID-19 küresel pandemisi sebebiyle bu yıl çevrim içi yayında açıklanan ödül, Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez'in oldu. 2020 Nobel Fizik Ödülü sahibini buldu. Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez oldu. Komite, yaptığı açıklamada Nobel Fizik Ödülü'nü üç bilim insanına kara delik araştırmaları için verdiğini ifade etti.Roger Penrose, Albert Einstein'ın genel görelilik teorisine yönelik matematiksel yöntemler geliştirdi. Teori kara deliklerin, çevresindeki her şeyi yakaladığını gösterdi. Reinhard Genzel ve Andrea Ghez ise, görünmez ve son derece ağır bir cismin, galaksimizin merkezindeki yıldızların yörüngelerini yönettiğini keşfetti. Şimdilik buna ilişkin bilinen tek açıklama süper kütleli bir kara delik olduğu.Roger Penrose, Oxford Üniversitesinde Profesör iken, Reinhard Genzel Max Planck Enstitüsünde; Andrea Ghez ise California Üniversitesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Einstein'ın genel görelilik teorisine en büyük katkı 2020 Nobel Fizik Ödülü 'nü getirdi

Matematiksel fizikçi Penrose, Albert Einstein'ın 1915 yılında ileri sürdüğü genel görelilik teorisinin kara deliklerin oluşumuna neden olduğunu açıklamıştı. Genel görelilik teorisi, kara deliklerin uzay - zamanı bükmesini ve gezegenlerin Güneş'in etrafında dönmesini açıklıyor. Ocak 1965'te, Einstein'ın ölümünden 10 yıl sonra Roger Penrose, kara deliklerin gerçekten oluşabileceğini kanıtladı ve onları ayrıntılı olarak tanımladı. Çığır açan makalesi, Einstein'dan bu yana genel görelilik teorisine hâlâ en önemli katkı olarak kabul ediliyor.Genzel ve Ghez, dünyanın en büyük teleskoplarını kullanarak, dev yıldızlararası gaz ve toz bulutlarının arasından Samanyolu'nun merkezine kadar uzanan gözlemleri yaptı. Teknolojinin sınırlarını genişleterek, Dünya atmosferinin neden olduğu bozulmaları telafi etmek için yeni teknikler geliştiren ekip, benzersiz araçlar inşa etti. Öncü çalışmaları, Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli bir kara deliğin şimdiye kadarki en olası bulgularını gösterdi. Yıldızların yörüngeleri, Sagittarius A'da süper kütleli bir kara deliğin bulunduğunu gösteren en ikna edici kanıttı. Bu kara deliğin, yaklaşık 4 milyon güneş kütlesi ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.Yarın Nobel Kimya Ödülü, 8 Ekim Perşembe günü Nobel Edebiyat Ödülü, 9 Ekim Cuma günü Nobel Barış Ödülü ve 12 Ekim Pazartesi günü Nobel Ekonomi Ödülü açıklanacak.

Andrea Ghez Kaynak: https://newsroom.ucla.edu/releases/andrea-ghez-wins-2020-nobel-prize-in-physics

Dördüncü kez bir bilim kadını Nobel Fizik Ödülü aldı

1901 yılından beri verilen Nobel Fizik Ödülü'nü günümüze kadar sadece 3 kadın araştırmacıya vermişlerdi. 1903'te kimyager ve fizikçi olan Marie Curie, 1963'te fizikçi Maria Goeppert-Mayer, 2018'de ise fizikçi Dana Strickland bu ödülü almışlardı. 2020 yılında Amerikalı astronom Andrea Ghez Nobel Fizik Ödülü'nü alan dördüncü bilim kadını oldu. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin aşılması için yapılan çalışmalar ve kadın hareketi, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla yer almasını sağlarken, hak ettiği başarılara ulaşabilmesinin önünü açıyor.Kaynak;Nobel Ödül Komitesi Basın Açıklaması