• Hastalığın ismi, COVID-19, virüsün son ismi ise SARS-CoV-2. Hastalık kimilerinde hafif seyrederken, kimi insanlarda solunum desteği gerektirebiliyor. Bu durum hastanelerin kapasitesinin aşmasına neden olabiliyor. Son çalışmalar bu hastalığın akciğerlerde hasar bırakabildiğini ortaya çıkardı. Ölümlerin çoğu yüksek yaş grubunda görülmekte. Ancak gençlerden de bu hastalık yüzünden ölenler var.
  • Koronavirüs (Coronavirus), SARS, MERS gibi içinde pek çok farklı virüsü barından virüs grubunun genel ismi. Şu anda dünyada salgına sebep olan virüsün ismi SARS-CoV-2. Bu virüs ilk defa Wuhan'da 2019 yılında hastalarda tanımlandı. Daha önceki araştırmalardan elde edilen verilere göre virüsün doğadaki kaynağı henüz net olarak ortaya çıkarılamadı. Bu virüs doğal bir virüs. Pek çok yabani hayvanda tanımlamadığımız ve bilmediğimiz farklı virüs ve bakteriler bulunuyor. SARS-CoV-2 de onlardan biriydi.
  • COVID-19 hastalığı gripten farklı bir hastalık. Gripten daha ağır seyredebilen bir hastalık. Bununla birlikte öldürücülüğü gripten daha yüksek bir hastalık.
  • Şu ana kadar yapılan araştırmalar, insanların COVID-19 hastalığı geçirmesiyle SARS-CoV-2 virüsüne karşı bağışıklık kazandığını göstermekte. Ancak bu bağışıklığın ne kadar devam ettiğini henüz net bilmiyoruz. Örneğin ömür boyu sürüyor mu bilemiyoruz. Çünkü bu hastalığı sadece Ocak ayından beri biliyoruz. SARS-CoV-2 virüsüne karşı dünyadaki pek çok araştırma laboratuvarında aşı çalışmaları hızla sürüyor.
  • SARS-CoV-2 virüsüne karşı ve COVID-19 tedavisi için net bir ilaç henüz bulunamadı. Halihazırdaki ilaçların tedavi edici özelliği deneniyor. Farkı ilaçların kombinasyonlarının etkinlikleri araştırılıyor. Ayrıca yeni ilaç molekülleri de bilim insanları tarafından araştırılıyor.
  • Dünya’nın pek çok ülkesinde karantina uygulaması, okulların kapatılması gibi önlemler var. Çoğu ülke vatandaşlarını izolasyon ve sosyal mesafe konusunda uyarıyor. Karantina olan yerlerde insanların evden çalışması isteniyor. Çocukların ise uzaktan eğitime katılması isteniyor.
  • SARS-CoV-2 için kesin tanı, moleküler test kitleriyle konuyor. Bununla birlikte antijen ve antikor testleri de geliştirildi. Antijen testlerinde virüsün parçaları tespit edilirken, antikor testlerinde COVID-19 geçiren, geçirmekte olan ve buna karşı bağışıklık kazanan, kazanmakta olanlar tespit ediliyor.
  • Evcil hayvanlar virüsü taşımıyor ve bulaştırmıyor.
  • SARS-CoV-2 ismi verilen virüsün net kaynağı henüz bulunamadı. PAngolinlerdeki virüsler ve yarasalardaki virüsler benzer özellikler gösteriyor. Ancak net bir sonuç bilinmiyor.
  • Normal sabunlar, en az 20 saniye boyunca ellerin her yerini iyice yıkamak virüsten korunmak için önemli bir önlem. Su ve sabuna erişimin olmadığı zamanlarda en az %70 alkol içeren el dezenfektanları öneriliyor. ancak elleri sabun ve suyla yıkamak, el dezenfektanlarından daha iyi sonuç veriyor.

Türkiye Koronavirüs Salgını grafikleri :https://bilimma.com/haberler/coronavirus-turkiye-son-durum/Kaynak