Twitter 'daki bir matematik problemi tartışma yarattı. Görseldeki 8 ÷ 2 (2 + 2) sorusunun cevabını birçok kişi iki farklı şekilde buldu. Hatta hesap makineleri bile farklı cevaplar verdi. Kimilerine göre cevap 16'ydı kimilerine göre ise 1. Matematik tartışması genel olarak çarpma mı önce gelir bölme mi sorusuna odaklanıyor.

Soruda önce hangisini yapacağımızı bilemediğimiz haller: Çarpma mı önce gelir bölme mi?

Tartışmaya yol açan tweet;https://twitter.com/pjmdolI/status/1155598050959745026?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1155598050959745026&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2019%2F08%2F02%2Fscience%2Fmath-equation-pedmas-bemdas-bedmas.htmlMatematikçi Steven Strogatz, New York Times'daki yazısında cevapların farklı çıkmasını BODMAS / PEMDAS kurallarına bağladı. BODMAS (brackets, orders, division or multiplication, addition or subtraction) yani soldan sağa kuralı; parantezler, üsler kökler, bölme, çarpma, toplama ve çıkarma şeklinde bir işlem önceliği verir. PEMDAS kuralında ise çarpma bölmeden daha öncedir. Aslında aynı olan ancak İngilizce'deki ufak farklılardandan ötürü farklı sırayla yazılan bu iki kural arasındaki öncelik sırasından dolayı işlemin sonucunda farklılıklar çıktı.Twitter'da soruyu yanıtlayanların çoğunluğunun cevabı 16 idi. Ancak cevaba 1 diyenler de vardı. Bir kişi iki farklı elektronik hesap makinesinin bile farklı fikirde olduğunu gösterdi.

<em>Kaynak; <a href=

Twitter">Matematik dünyası, yoksa o kadar da kesin değil mi? Aslında yukarıdaki sorunun cevabı belli; 16.8 ÷ 2 (2 + 2) ile karşılaştığında, Twitter'daki herkes parantez içindeki 2 + 2 değerinin önce değerlendirilmesi gerektiğini kabul etti. Öğretmenlerimizin bize söylediği şey buydu: "Önce parantez içinde ne varsa onunla ilgilen." Tabii ki 2 + 2 = 4. Yani soru 8 ÷ 2 × 4 seviyesine indi. Şimdi bir bölünme ve çarpma ile karşı karşıya kaldık, hangisi öncelikli? Önce bölümü yaparsak, 4 × 4 = 16 alırız; önce çarpımı yaparsak, sonuç 8 ÷ 8 = 1 olur. İşte tam da bu noktada işler karıştı, tartışma başladı. Hangisini önce yapacağız? BODMAS'taki gibi bölmeyi mi, PEMDAS'taki gibi çarpmayı mı?

Çarpma mı önce gelir bölme mi?

Standart kurallar çarpma ve bölmenin eşit önceliğe sahip olduğunu gösteriyor. Soldan sağa kuralına göre hangisi önce geliyorsa önce oradan başlanmalıdır; burada önce bölme yapılır ve ardından da çarpma. Sonuç olarak doğru cevap 16'dır. Bu problemin tartışma yaratmasının bir diğer sebebi ise parantezden önce gelen çarpmanın, bilgisayar yazılımlarında görünmemesi. Yani 8 ÷ 2 (2 + 2) şeklindeki sorunun, 8 ÷ 2 . (2 + 2) şeklinde yazılması gerektiği.Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada gibi İngilizce eğitim verilen ülkelerde, matematik öğretmenleri işlem sırasını öğrencilere kolaylık olması için BODMAS ya da PEMDAS şeklinde öğreterek bir nevi kodlarlar. Ancak bu iki farklı yazılıştaki ayrıntı, bu tür bir tartışmayı beraberinde getiriyor.Kaynak;NY Times